Поліклініки в Києві зможуть закривати через банкрутство - ЗМІ

Неділя, 18 серпня 2013, 12:26

Масштабна реформа системи охорони здоров'я в Києві, ініційована столичною владою, дозволить доводити до банкрутства і закривати міські поліклініки.

Як пише "Дзеркало тижня. Україна", в рамках реформи з 1 січня 2014 року поліклініка стане комунальним підприємством. А, за законом, КП можна довести до банкрутства й закрити.

Причому в нинішній ситуації, підкреслює оглядач, для цього не потрібно докладати ніяких зусиль - борги величезні, і немає жодних гарантій, що вони зменшаться до кінця року.

Так, з початку поточного року в Святошинському районі борги поліклінік по комуналці перевалили за 800 тисяч гривень, не краща картина і в інших районах. Рекордсмен - Деснянський район, що заборгував більше 2 мільйонів 200 тисяч гривень.

"За оперативною інформацією, в поліклініках відключають світло, воду, телефон - поки ненадовго, ймовірно, щоб не було скандалів. Відомо, що Конституція забороняє закривати медичні установи, але якщо вони отримають статус комунальних - проблем не буде. Приміщення, як нині водиться, отримають більш ефективних власників. Хворі з їх проблемами, пільгами, інвалідністю і т.д. в цю схему ніяк не вписуються", - відзначає автор.

Крім того, нагадує видання, у ході реформування у Києві з 102 діючих закладів первинної меддопомоги залишиться лише 42. А величезні борги можуть привести до того, що кияни в будь-який момент можуть взагалі опинитися без "швидкої допомоги".

"Не сьогодні-завтра бригади швидкої допомоги просто будуть з носилками бігати - тільки за бензин автотранспортна служба заборгувала більше 3 мільйонів гривень, та плюс 300 тисяч гривень - за комуналку", - пише автор.

"Своїм рішенням Київрада не тільки дозволила закривати поліклініки, а й відправила медиків на підніжний корм. Муніципальні медустанови повинні будуть самостійно піклуватися про вирішення фінансових питань, які зараз має вирішувати міський бюджет. Тобто, їм доведеться заробляти: впроваджувати платні послуги, збільшувати розмір благодійних внесків, залучати пацієнтів, бажано, заможних", - пише видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...