"Свободівці" хочуть знести угорський пам'ятник на Закарпатті. Раніше намагалися спалити

Неділя, 18 серпня 2013, 17:38

Активісти ВО "Свобода" домагатимуться демонтажу пам'ятного знака на Верецькому перевалі (Закарпатська область) на честь 1100-річчя переходу угорців через Карпати.

Про це ZN.UA розповів голова закарпатської обласної організації "Свободи" Олег Куцин.

Раніше свободівці намагалися підпалити монумент, оскільки в партії вважають пам'ятник уособленням угорського шовінізму, і Куцин був одним з учасників підпалу.

"Розцінюю свої дії на Верецькому перевалі як цілком адекватні. Думаю, так має зробити будь-який українець, якщо на могилах твоїх предків, які воювали за українську державність, нащадки тих людей, які розстрілювали їх, будують неоімперський символ... Для угорців цей пам'ятник символізує кордони їх держави, вони так і називають його - пам'ятник на честь того, що угорці знайшли свою батьківщину. Але чомусь встановлений він не на кордоні України та Угорщини, а на старому кордоні Угорської імперії. Тому я вважаю, що мої дії були адекватними", - зазначив активіст.

"Ми і надалі будемо виступати проти угорського пам'ятника, але вже не такими діями. Я організував звернення до Верховної Ради (відповідне звернення буде і до правоохоронців) про те, що пам'ятник встановлено з порушеннями законодавства... Зараз справа перебуватиме на контролі у депутатів, і, я думаю, законним шляхом нам вдасться прибрати цей недоречний пам'ятник з української території. Тобто наша мета - це демонтаж пам'ятника", - підкреслив Куцин.

У той же час, голова "Товариства угорської культури Закарпаття" Міклош Ковач запевнив ZN.UA, що Верецький перевал - це ідіома в угорській історичній свідомості, що не несе ніякого образи для України: "Вважається, що наші предки на чолі з Арпадом знайшли свою батьківщину, перейшовши через цей перевал. До пам'ятника завжди приходять угорські туристи, тому кожна спроба пошкодити його сприймається в Угорщині різко негативно".

"Вважаю, що Україна повинна жорсткіше ставитися до таких проявів, інакше це тільки посилить проблему. Це не просто слова. Адже навіть після відомого підпалу пам'ятника було кілька нових спроб розмалювати і пошкодити його. Крім того, в Берегові невідомі підпалили офіс нашого товариства. Подібні дії будуть мати місце і в майбутньому, оскільки у радикалів така тактика дій. Що ми можемо зробити в подібній ситуації? Будемо писати заяви в правоохоронні органи, чекати їх реакції і робити вигляд, що живемо в правовій державі з громадянським суспільство ", - заявив Ковач.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування