The Economist: Торгова війна Росії може підштовхнути Україну в ЄС

Понеділок, 19 серпня 2013, 15:36

Торгова війна з Росією може подвоїти зусилля українських політиків у напрямку євроінтеграційних реформ.

Про це пише The Economist, переклад якого наводить Тиждень.

Водночас, проблема ув’язнення Юлії Тимошенко стане менш загрозливою, у порівнянні із торговою війною, для української влади.

Крім того, цей конфлікт у першу чергу призначений для привертання уваги у зв’язку із наближенням дати підписання угоди про асоціацію із ЄС.

Аналітики також не впевнені у довгостроковому характері цього конфлікту.

"На сьогодні здається малоймовірним, що Росія повністю призупинить поставки з України. Якщо ж і призупинить, то не на тривалий час, оскільки російська економіка, яка вже давала збої у 2013 році, буде так само ураженою (до її основного імпорту з України належать ключові промислові ресурси такі як метали, хімічні речовини та електричні машини)", - стверджують аналітики The Economist Intelligence Unit.

На їхню думку, "політично такий крок може збільшити напруження між двома країнами", проте це може принести і деякі бонуси для України.

"Україна може виграти трохи співчуття та підтримки із закордону (наприклад, США вже заявили про своє бажання допомогти Україні із диверсифікацією енергоносіїв), - пише видання.

"Але якщо цей конфлікт триватиме настільки довго, щоб поглибити й без того значну економічну кризу, то це може знизити підтримку уряду серед населення, але, крім того, це також може стимулювати українських політичних гравців подвоїти свої зусилля у напрямку проєвропейських реформ", - вважають аналітики. 

"З цієї точки зору, відчайдушні дії Росії можуть зробити ув’язненого лідера опозиції Юлію Тимошенко менш загрозливою для оточення президента, а перспективи відновлення програми співробітництва з МВФ, включно із змінами у фіскальній та валютній політиках – менш непривабливими, ніж це було раніше", - впевнені аналітики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування