"Батьківщина": Рішення КС щодо київських виборів сфальшоване

Понеділок, 19 серпня 2013, 16:10

Рішення Конституційного Суду, яким були подовжені повноваження Київради до 2015 року, прийнято з порушеннями, оскільки двоє суддів на час розгляду справи не склали присягу.

Про це свідчить відповідь голови КС Анатолія Головіна на звернення народного депутата, керівника столичного осередку "Батьківщини" Юрія Одарченка, повідомляє прес-служба партії.

Останній вимагав перевірити факти щодо відсутності складання присяги та несумісності посад на момент розгляду справи щодо київських виборів у двох новообраних суддів - Олександра Тупицького та Олександра Литвинова.

За твердженням депутата, дані судді підписали скандальне рішення КС, не перебуваючи на момент розгляду справи суддями Конституційного суду: призначення їх на посади та складання присяги відбулося через місяць із початку розгляду справи – 15 травня.

"По суті, Тупицький та Литвинов не брали участі в розгляді відповідної справи щодо київських виборів, і відповідно до Регламенту КСУ, не мали права голосу при прийнятті рішення", - сказано в повідомленні.

За його словами, у відповіді Головіна підтверджуються дані факти: судді Тупицький та Литвинов дійсно склали присягу 15 травня цього року і на момент розгляду справи були суддями судів інших інстанцій.

У відповіді також сказано, що саме 15 травня Тупицького і Литвинова було "виключено зі списочного складу суддів відповідних судів у зв’язку з призначенням суддями КСУ".

"Тобто, на момент розгляду справи щодо київських виборів, двоє підписантів Рішення не були суддями Конституційного Суду", - наголошує опозиціонер.

На переконання Одарченка, єдиною причиною для включення Тупицького і Литвинова до складу колегії став брак голосів для прийняття потрібного рішення.

"Думаю, що всіх здивувало б, якби у звичайному районному суді вас судив один суддя, а рішення виносив інший", - заявив нардеп.

"На даний момент ми вбачаємо чітку фальсифікацію Рішення суду – судді, які не брали участі в розгляді справи та стали суддями через місяць після розгляду, не мали права "підмахувати" дане рішення. З вимогою розслідування фальсифікації я вже звернувся до генерального прокурора", - повідомив Одарченко.

29 травня КС ухвалив рішення за зверненням "регіоналів" про те, що вибори до місцевих рад, а також сільських, селищних і міських голів, обраних на позачергових виборах, відбудуться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня 5-го року повноважень рад чи голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року.

Опозиція ж наполягає на виборах до Київради і меа столиці у 2013 році, а не в 2015-му.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...