Луценко хоче праймеріз щодо єдиного кандидата в президенти

Середа, 21 серпня 2013, 10:35

Визначати єдиного кандидата від опозиції в 2015 році найкраще за допомогою праймеріз.

Таку думку озвучив засновник "Третьої української республіки" Юрій Луценко в інтерв'ю Forbes.

Він зазначив, що в питанні визначення єдиного кандидата від опозиції можуть бути два шляхи.

"Перший - узгодження кандидата всередині опозиційної трійки (Яценюк, Кличко, Тягнибок) з урахуванням думок лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко та народного депутата Петра Порошенка. Останній діє як опозиційний політик, а його президентський рейтинг зіставимо з рейтингом лідера "Свободи" Олега Тягнибока - 4-5%", - уточнив політик.

"Якщо процес узгодження не вдасться завершити до кінця року, тоді потрібно буде звернутися до людей. Я міг би стати медіатором між політиками та виборцями. Відразу після виходу з в'язниці опозиція запропонувала мені взяти на себе ці функції, але потім країна несподівано дізналася про похід різними колонами у перший тур президентських виборів - це погана ідея", - зазначив Луценко.

"Переконати опозиціонерів у необхідності єдиного кандидата з самого початку кампанії - складно. Поки кожен з них бачить в якості єдиного кандидата себе, розглядаючи кампанію як можливість заскочити до другого кола. Насправді перемога в 2015 році залежатиме не стільки від арифметики у виборчих бюлетенях, скільки від арифметики на вулицях", - вважає він.

"Другий механізм – ініціатива "Третя українська республіка" відпрацьовує можливість залучення фінансів для організації праймеріз в базових з соціологічної точки зору областях України", - розповів Луценко, додавши, що "підтримати ідею можуть окремі міжнародні фонди і український бізнес".

"Праймеріз потрібні для того, щоб люди почули позиції не лідерів, а команд лідерів, і визначилися, яку команду вони хочуть підтримати. Цей процес можна завершити до наступної весни", - зазначив він.

Луценко впевнений, що "головне, щоб кандидат був сильним - це відразу розвалить половину адмінресурсу влади і зробить можливими народні зрушення, на зразок того, які були у 2004 році".

"В опозиції Тимошенко готова до президентства більше за інших. Вона - це повна матриця лідера. У всіх інших кандидатів є плюси, але не все необхідне. Це не означає, що вони не мають права балотуватися, але їх кандидатури будуть програвати Тимошенко", - уточнив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування