Лавринович запевняє, що додаткових повноважень не отримає

Вівторок, 27 серпня 2013, 10:22

Розширення повноважень Вищої ради юстиції не передбачається.

Про це заявив глава ради Олександр Лавринович в інтерв'ю "Комерсант-Україна", коментуючи перспективу внесення змін до Конституції, які передбачають, зокрема, розширення повноважень ВРЮ.

"Законопроект глави держави внесений до парламенту, він підготовлений на основі пропозицій Конституційної асамблеї. Мушу вас засмутити, ніякого розширення повноважень ВРЮ не передбачається, вони залишаться колишніми", - запевняє він.

При цьому відповідаючи на питання, про те, що після змін президент фактично отримає монополію на призначення суддів, а Верховна рада втратить нинішні повноваження, Лавринович заявив, що "сьогодні ця процедура (призначення президентом суддів) має виключно церемоніальний характер".

"Як і в багатьох країнах, це лише данина поваги професії судді в державі. При цьому президент спирається на рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради юстиції. Це два фільтри, покликані законом забезпечити якісний відбір кандидатів на посади суддів", - уточнив він.

"Мушу зазначити, що з моменту введення в 2010 році нового законодавчого механізму добору суддів президент жодного разу не відмовився призначити суддю за поданням ВРЮ", - додав глава ВРЮ.

"Думаю, цієї аргументації достатньо, щоб вважати ці законодавчі зміни абсолютно правильним і необхідним кроком з метою максимальної деполітизації процедури призначення на посаду судді", - підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування