Росія не нав’язує Україні Митний союз і не проти ЄС – МЗС РФ

Четвер, 29 серпня 2013, 14:01

Росія відкидає твердження про те, що Москва змушує Україну приєднатися до Митного союзу, і закликає ЄС не спотворювати суть питання.

Про це заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми не нав'язуємо Україні рішень, їх українське керівництво й український народ повинні прийняти самостійно. Ми керуємося заявами президента й уряду України про прагнення зберегти й розбудовувати привілейовані, взаємовигідні економічні контакти з державами МС, зміцнювати виробничу кооперацію з ними, не втратити свою частку на нашому ринку", - заявив він.

"Закликаємо ЄС не спотворювати реальність і давати не емоційні, а об'єктивні, економічно обґрунтовані оцінки сценаріїв соціально-економічного розвитку України після підписання угоди про асоціацію (з ЄС)", - заявив Лукашевич.

"У Брюсселі всупереч будь-яким аргументам продовжують вважати й переконувати інших у тому, що подальший сценарій розвитку торгово-економічних відносин України й країн МС залежить винятково від "доброї волі" Росії. Бачимо в цьому спробу перекласти проблему "з хворої голови на здорову", - сказав він.

За словами представник МЗС РФ, Москву "здивувало, що в останні дні одразу декілька високопоставлених чиновників Єврокомісії стали звинувачувати нашу країну (Росію) ледь не у шантажі України, прагненні змусити її вступити до МС, а потім і в створюваний Євразійський економічний союз".

"Ми, зокрема, звернули увагу на відповідні висловлення Високого представника ЄС з іноземних справ і політики безпеки ЄС Кетрін Ештон за підсумками її візиту в Естонію 26 серпня, а також на заяви члена ЄК Штефана Фюле у Києві 27 серпня", - сказав Лукашевич.

"Суть їх зводиться до того, що Росія нібито всіма силами намагається утримати Україну від підписання вигідної для країни Угоди про Асоціацію з ЄС і "затягнути" Київ у МС, задіявши при цьому погрози й економічні важелі", - зазначив представник МЗС РФ.

За словами дипломата, "при цьому ЄС ставить в основу не інтереси громадян України, а геополітичні міркування й боїться, за висловами Ештон, "втратити Україну".

"Хотіли б наголосити, що, на відміну від політиків із ЄС, що не втомлюються критикувати будь-які прояви інтересу наших сусідів до євразійської економічної інтеграції, ми ніколи не виступали проти "європейського вибору" України", - запевнив Лукашевич.

"Більше того, у Декларації про Євразійську економічну інтеграцію від 11 листопада 2011 року президенти Росії, Білорусії й Казахстану по суті зафіксували і наш "європейський вибір", висловившись за зміцнення всебічного взаємовигідної й рівноправної співпраці з ЄС із виходом на створення спільного економічного простору, за взаємне зближення інтеграційних процесів в Євроатлантиці та Євразії", - сказав він.

Представник МЗС РФ також заявив, що навіть поверховий аналіз проекту угоди Україна - ЄС показує, що "вона не містить реальних вигід для України", а несе негативи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News