Якби ЦВК очолив Магера, це не мало б жодного значення – голова КВУ

Субота, 3 серпня 2013, 11:53

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко не вважає, що під головуванням Михайла Охендовського ЦВК стане більш заангажованою, ніж при Володимирі Шаповалі.

Таку думку він висловив в інтерв’ю газеті "Україна молода".

"Я дивуюся тій істериці, яка охопила декого після призначення Охендовського головою ЦВК. По–перше, для мене це не було несподіванкою. По–друге, питання не в тому, хто став головою, а скільки членів ЦВК за нього проголосувало. А проголосувало 11 із 15 членів ЦВК. Тобто в Центрвиборчкомі є 2/3 голосів, які можуть ухвалювати рішення. Навіть якби вони обрали головою Андрія Магеру чи Жанну Усенко–Чорну, це не мало б жодного значення, тому що рішення приймається більшістю", - сказав Черненко.

"Так, ЦВК сьогодні є політично заангажованою й не має великої довіри", - зазначив голова КВУ.

Однак, за його словами, комісія визнала вибори у п’яти округах недійсними, не маючи на це повноважень, при голові Шаповалі, який не викликав у опозиції негативних емоцій.

Черненко також зазначив, що цей склад ЦВК пропрацює лише рік, а під президентські вибори буде інша комісія. Водночас він прогнозує ротацію в складі Центрвиборчкому не більш як на 50%.

"Власне, ми зрештою можемо отримати ще гірший склад комісії — відповідно до принципу її формування владою", - сказав голова КВУ.

"Той варіант квотування, який пропонує опозиція, теж не є виходом. Опозиція пропонує сім членів ЦВК: три від влади, три від опозиції, один позафракційний. Це абсолютно контрпродуктивний крок. Така комісія буде недієздатною, не прийме жодного рішення, навіть технічного. Піде "стінка на стінку", і вибори просто будуть завалені", - вважає він.

На думку Черненка, слід відійти від політичного принципу формування комісії. "Третина ЦВК має формуватися за поданням парламенту, третина — за поданням президента, третина — поданням з’їзду суддів. Мають бути жорсткі кваліфікаційні вимоги", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News