Обама вирішив застосувати силу проти Сирії, але спитає Конгрес

Субота, 31 серпня 2013, 21:21

Сполучені Штати прийняли рішення про нанесення військового удару по Сирії, заявив у суботу президент США Барак Обама.

"Я прийняв рішення застосувати військову силу проти Сирії", - цитує Обаму "Інтерфакс".

У той же час, він зазначив, що має намір "заручитися підтримкою Конгресу США" в цьому питанні.

За словами спікера Палати представників Джона Бенера, голосування відбудеться після початку сесії конгресу 9 вересня, передає Бі-Бі-Сі.

Як головнокомандувач збройних сил США, Обама може віддати наказ про удар по Сирії і без санкції конгресу, однак він вважає, що дебати з цього питання необхідні і важливі.

За його словами, американська сторона залишає за собою право здійснити військову акцію тоді, коли вважатиме за потрібне: "завтра, наступного тижня або в найближчому майбутньому".

"Ми не можемо і не станемо закривати очі на те, що сталося в Сирії", - додав Обама, пояснивши, що планована військова операція буде "обмеженою", яка не передбачає наземної інтервенції.

Як знову заявив Обама, відповідальність за застосування хімічної зброї під Дамаском 21 серпня лежить на уряді Сирії. За словами президента, про це говорять дані, якими володіють американські спецслужби.

Обама зробив заяву щодо Сирії відразу після наради, в якій брали участь держсекретар США Джон Керрі, міністр оборони Чак Хейгел і голова Об'єднаного комітету начальників штабів Мартін Демпсі.

Тим часом інспектори ООН, які розслідували твердження про застосування хімічної зброї в Сирії, у суботу залишили країну.

Автоколона ООН перетнула кордон Сирії з Ліваном після чотириденного розслідування того, що сталося в передмістях Дамаска 21 серпня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування