Гроші на відеоспостереження на виборах витратили марно – Рахункова палата

Вівторок, 10 вересня 2013, 13:10

955,3 мільйони гривень неефективно використали на систему відеоспостереження на минулих виборах, бо "отримані відеоматеріали практично не використовувалися".

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"На створення і функціонування системи відеоспостереження на виборчих дільницях під час виборчої кампанії 2012 року неефективно витрачено 955,3 млн. грн., оскільки, за даними ЦВК, отримані відеоматеріали практично не використовувалися", - йдеться у повідомленні відомства.

"Враховуючи те, що застосування відеоспостереження під час наступних виборчих кампаній або в будь-який інший спосіб чинним законодавством не передбачено, подальша доля даної системи залишається не визначеною. На сьогодні її технічні компоненти вартістю 195,9 млн. грн. передані на зберігання до місцевих державних адміністрацій", - сказано в ньому.

Рахункова палата заявляє, що Центральна виборча комісія допустила "завищення планових обсягів видатків на 7,4 млн. грн. та неефективне використання 15,7 млн. грн." із коштів, виділених на забезпечення її діяльності, підготовку і проведення виборів. ЦВК дорікають за те, що комісія не врахувала висновки і пропозиції Колегії Рахункової палати.

Загалом на підготовку і проведення чергових виборів народних депутатів у 2012 році було "використано 1011 млн. грн. із затверджених 1042,4 млн. гривень".

"Внаслідок застосування у розрахунках завищеної кількості виборчих дільниць вже на початковому етапі підготовки до виборів потреба ЦВК у бюджетних коштах була завищена на 5,6 млн. грн., з яких 4,5 млн. грн. – на виплату заробітної плати членам дільничних комісій та залученим до роботи в них працівникам", - сказано у повідомленні.

"Витрати на виготовлення понад необхідну потребу 1320 скриньок для голосування становили 1,1 млн. гривень", - додає Рахункова палата.

Недоліки у плануванні видатків, утворення не передбаченого законодавством резерву на виплату зарплати членам виборчкомів у сумі 40,2 млн. грн. та "безсистемні перерозподіли видатків виборчих комісій" призвели до формування значних залишків бюджетних коштів, констатують у відомстві.

"Наприкінці 2012 року до державного бюджету повернуто 201,4 млн. гривень. Сюди входять і 323,3 тис. грн., які призначалися на оплату праці членів виборчих комісій та залучених працівників, але не були виплачені через відсутність належного обліку цих осіб. Тим самим створено підстави для звернень цих осіб до суду", - наголошує Рахункова палата.

"Натомість зекономлені кошти в сумі 15,6 млн. грн., що сталося у зв’язку з оприлюдненням результатів виборів на два дні раніше встановленого законом терміну, були спрямовані на збільшення одноразової грошової винагороди членам виборчих комісій", - додає вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...