Нацбанк вводить 50 копійок із нового матеріалу

П'ятниця, 13 вересня 2013, 13:17

Національний банк України з 1 жовтня вводить розмінну монету номіналом 50 копійок із нового матеріалу.

Про це у прес-службі Нацбанку повідомили агентству "Інтерфакс-Україна".

"До 2013 року для карбування розмінних монет номіналом 50 копійок використовувалися заготовки, виготовлені зі сплаву алюмінієвої бронзи. Монети номіналом 50 копійок із низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям вводяться в обіг із 1 жовтня 2013 року", - зазначили там.

Згідно з повідомленням, введення в обіг монет з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям закріплено згідно з постановою НБУ № 287 від 17 липня 2013 року. Рішення ухвалено з урахуванням міжнародного досвіду.

У прес-службі НБУ наголосили, що монети старого зразка не вилучатимуть з обігу.

"Основна передумова зміни матеріалу заготовок (і це є загальносвітовою тенденцією) - підвищення вартості кольорових металів (і сплавів) на міжнародному ринку, що призводить до збільшення собівартості виготовлення розмінних монет", - роз'яснили в Нацбанку.

За оцінкою НБУ, зміна матеріалу монет не чинитиме впливу на строки обігу розмінних монет та їх захищеність від підробки.

Для карбування розмінних монет в Україні використовуються іржостійка сталь (монети номіналом - 1, 2, 5 коп. ) та алюмінієва бронза (монети номіналів - 10, 25 і 1 грн). До початку серпня 2013 року в обігу перебували понад 1,008 млрд монет номіналом 50 коп.

У повідомленні також наголошується, що НБУ продовжить роботу з оптимізації технічних характеристик наявних грошових знаків, зокрема, розмінних монет середніх номіналів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування