Лукаш: Тимошенко не світить стати кандидатом у президенти

Субота, 14 вересня 2013, 13:43

Можливість балотування на пост глави держави для громадян з непогашеною судимістю виключена. 

Про це заявила міністр юстиції Олена Лукаш, коментуючи намір партії "Батьківщина" висунути екс–премьера Юлію Тимошенко кандидатом на посаду президента на виборах 2015 року, пише "ZN.UA".

"Розмови про можливість засуджених балотуватися і займати вищий державний пост не витримують фахової критики", - заявила міністр.

За словами Лукаш, Конституція не може враховувати всі нюанси , які виникають в різних сферах суспільних відносин - для цього й існують закони.

"Наведу приклад - стаття 103 Конституції України , яка визначає статус і повноваження президента , прямо передбачає: порядок проведення виборів президента України встановлюється саме законом, яким, зокрема, визначається процедура висунення кандидатів та деталізовані вимоги до них", - зазначила Лукаш.

Також, за її словами, в Конституції містяться в необхідних випадках прямі вказівки і встановлюється предмет регулювання законом найбільш важливих суспільних відносин . Це закони , на які посилається Конституція, конкретизують окремі її положення (наприклад , роботу уряду , Конституційного суду тощо).

За словами голови Мін'юсту, кримінальна відповідальність також унеможливлює використання права недоторканності президента, що напряму суперечить статті 105 Конституції.

"Ще приклад. Стаття 106 Конституції встановлює , що президент представляє державу в міжнародних відносинах, є Верховним головнокомандувачем Збройними силами , очолює Раду національної безпеки і оборони. Також повноваження президента України щодо призначення на посаду та звільнення з посади Генерального прокурора України дозволяють главі держави в певній мірі впливати на діяльність найважливішого правоохоронного органу, на який покладено підтримання державного обвинувачення у кримінальному процесі , представництво інтересів громадянина або держави в суді. Яким чином цей " президент" буде це робити, перебуваючи в місцях позбавлення волі? Як він має намір здійснювати свої повноваження?", - підкреслила Лукаш.

Як відомо, чинний Закон "Про вибори Президента України" (ч. 4 ст. 9) забороняє балотуватися на пост глави держави громадянам з непогашеною ( незнятої ) судимістю . Разом з тим Конституція не передбачає подібного обмеження. У зв'язку з цим юристи стверджують, що перешкод для участі Тимошенко у президентській кампанії не існує, оскільки Основний закон має вищу юридичну силу. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування