У Януковича сподіваються, що Іващенко і Луценко переважать Тимошенко

Понеділок, 23 вересня 2013, 10:40

Україна досягла значного прогресу у виконанні умов ЄС щодо усунення вибіркового правосуддя.

Про це заявив представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю "Комерсанту-Україна".

За його словами, критерії Європи можна поділити на три групи: питання пов'язані з виборами, реформування правосуддя та імплементація порядку денного асоціації.

"Найчутливішим", каже Єлісєєв, є другий блок, куди крім реформи прокуратури, адвокатури, КПК, посилення незалежності суддів, запобігання тортур, відноситься і усунення кримінального переслідування "окремих осіб".

"Серед умовних індикаторів, які ЄС виділяє з цього пункту, - чотири персони. Це Григорій Філіпчук, Валерій Іващенко, Юрій Луценко та Юлія Тимошенко", - розповів Єлісєєв.

За його словами, Україна змогла досягти в цьому питанні значного "прогресу".

"Філіпчук, Іващенко і Луценко вже звільнені. Скажіть, виконання трьох індикаторів з чотирьох - це прогрес чи ні? Ще один момент: в ЄС вважають, що вибіркове правосуддя - це комплексна проблема, це проблема механізму, а не однієї персони", - заявив Єлісєєв.

"На вирішення цієї проблеми спрямовані і реформа прокуратури, і КПК, й інші закони. Подивіться, як багато ми зробили в цій сфері протягом останніх 4-5 місяців. І якщо ви мені скажете, що й тут відсутній прогрес, то я вже й не знаю...", - додав він.

На питання про те , що головний "індикатор" - "справа Тимошенко" - не вирішено представник України при ЄС сказав, що над ним триває робота.

"Я не хочу переходити до дискусії про ту чи іншу особистість. Я базуюся на висновках Ради ЄС, де йдеться, що ми повинні досягти відчутного прогресу. Я вважаю, ми його досягли. Звичайно, ми продовжуємо напружено працювати над її вирішенням, яскравим прикладом цієї роботи є місія Олександра Квасневського і Пета Кокса. Сподіваюся, вона буде успішною", - резюмував Єлісєєв.

Україна і ЄС мають намір підписати Угоду про асоціацію в листопаді на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

Усунення вибіркового правосуддя і рішення "справи Тимошенко" є однією з вимог Європи.

У п'ятницю в Ялті президент Віктор Янукович заявив, що він сам хоче вирішити це питання, але звільнення Тимошенко "залежить від неї".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування