КС вирішив: суддів можна призначати пожиттєво, генпрокурора - безстроково

Вівторок, 24 вересня 2013, 11:17

Конституційний Суд визначив як конституційні положення законопроекту про призначення суддів судів загальної юрисдикції пожиттєво.

Відповідний висновок КС оголосив глава суду В'ячеслав Овчаренко, передають "Українські новини".

Суд визначив як конституційні положення законопроекту №2522-а , якими пропонується скасувати 5-річний термін першого призначення суддів судів загальної юрисдикції і дозволити їх призначати безстроково.

КС визначив, що всі положення законопроекту не суперечать ст.157 і 158 Конституції.

Конституційний суд дійшов висновку, що зміни, запропоновані президентом, не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та не спрямовані на ліквідацію незалежності або порушення територіальної цілісності України, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Розглянувши пропозицію призначати генерального прокурора безстроково, а не на 5 років, як зараз, КСУ вирішив, що "надання генеральному прокурору України можливості здійснювати свої повноваження без обмеження п'ятирічним терміном сприятиме його неупередженості та незалежності, а також стабільності роботи очолюваної ним прокуратури України".

Крім цього, проект передбачає призначення і звільнення суддів не Верховною Радою, а президентом України за поданням Вищої ради юстиції.

Передбачається, що згоду на затримання чи арешт судді також дає Вища рада юстиції, а не парламент.

Встановлюється граничний вік перебування на посаді судді - 70 років, віковий ценз для призначення суддею підвищується з 25 до 30 років.

Раніше Верховна Рада попросила КС перевірити конституційність законопроекту про безстроковість призначення суддів.

Ініціатором закону виступив президент Віктор Янукович.

Проектом пропонується внести зміни до Конституції.

Закон також передбачає, що створення, реорганізація та ліквідація судів здійснюватиметься законопроектами.

Документ встановлює, що Вища рада юстиції за пропозицією Вищої кваліфікаційної комісії суддів буде вирішувати питання про надання згоди на притягнення судді до кримінальної відповідальності.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування