Генсек ООН закликав не поставляти хімзброю, щоб її потім не знищувати

Вівторок, 24 вересня 2013, 17:03

Глава ООН Пан Гі Мун вважає недостатнім знищення хімічної зброї у Сирії для припинення конфлікту в цій країні.

Про це він заявив на відкритті загальнополітичної дискусії у вівторок у Генеральній асамблеї ООН, передають РИА Новости.

"Нас навряд чи задовольнить знищення хімічних озброєнь, коли більш широкі військові дії руйнують Сирію", - підкреслив генсек ООН.

За його словами, найбільше жертв загинуло від звичайних озброєнь.

"Я закликаю всі країни зупинити підживлення кровопролиття і припинити постачання озброєнь всім сторонам", - сказав Пан Гі Мун.

За даними ООН, кількість жертв конфлікту в Сирії перевищує 100 тисяч осіб.

Торкаючись хімічної зброї, Пан Гі Мун закликав Дамаск виконати свої зобов'язання з конвенції по забороні хімічної зброї, до якої Сирія висловила готовність приєднатися.

Цьому передувало розслідування застосування отруйного газу зарин проти мирного населення 21 серпня під Дамаском.

Експерти ООН встановили сам факт застосування хімзброї в Сирії не встановлюючи відповідальних. Для цього буде потрібно нове розслідування.

"Міжнародне співтовариство має притягнути до відповідальності винних у застосуванні хімічної зброї в Сирії , яке було підтверджено місією ООН з розслідування" , - сказав Пан Гі Мун.

Він додав, що група експертів ООН з хімічної зброї в середу повертається до Сирії , щоб продовжити вивчення повідомлень про її застосування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування