У Раді пропонують осучаснити вивчення української в школах для нацменшин

Четвер, 26 вересня 2013, 22:04

Керівник комітету Ради з питань науки та освіти Лілія Гриневич заявила про необхідність модернізації вивчення державної мови в школах, де викладання здійснюється мовами національних меншин.

Про це вона сказала під час круглого столу "Освіта представників національних меншин України: проблеми та шляхи їх вирішення" в четвер у Києві.

"Нам необхідно думати про модернізацію методики вивчення державної мови (у школах, де викладання здійснюється мовами національних меншин)", - сказала вона.

Депутат звернула увагу на необхідність досконального вивчення представниками національних меншин державної мови.

За її словами, неприпустимо, "коли кількість годин на вивчення української мови в школах навчання мовами меншин є значно меншою: у початковій школі - вдвічі менше, ніж у навчальних закладах із навчанням українською мовою, хоча ця мова не є рідною для цих учнів".

Гриневич вважає це однією з проблем, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вона розповіла, що згідно з результатами зовнішнього незалежного оцінювання цього року із 97 випускників шкіл у Берегівському районі Закарпатської області, де компактно проживають угорці, 54% взагалі не впоралися з тестом з української мови. Є такі приклади і в інших районах.

Депутат вважає неприпустимим, що в школах із навчанням румунською мовою учні сьомих класів не мають навіть підручників з української мови, а таких "учнів щороку - 2 тисячі".

Гриневич закликала модернізувати методику вивчення державної мови в таких школах і, враховуючи результати науково-дослідної роботи, будувати іншу систему з підготовки вчителів, випускати навчальні посібники, які враховуватимуть специфіку вивчення української мови групами національних меншин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування