Рада безпеки ООН прописала умови для військового удару по Сирії

Субота, 28 вересня 2013, 09:23

Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію по знищенню хімічної зброї в Сирії.

Рішення було прийнято одноголосно, у засіданні взяв участь глава МЗС Росії Сергій Лавров, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з текстом резолюції, у разі її невиконання або ж передачі хімзброї ким би то не було в Сирії будуть вжиті заходи, передбачені главою 7 Статуту ООН.

Даний розділ передбачає жорсткі заходи, аж до військового втручання.

Як повідомляє "РІА "Новости", резолюція вимагає від усіх держав не надавати допомогу недержавним суб'єктам у виробництві, придбанні та застосуванні хімічної зброї.

Також у резолюції міститься заклик щодо припинення кризи в Сирії, яка вибухнула в 2011 році, почати політичний діалог сирійської влади і опозиції.

У ході обговорення проекту резолюції представники США наполягали на можливості силових заходів відразу в разі виявлення порушень, а Росія вказувала, що вони можуть бути прийняті тільки після додаткового обговорення в РБ ООН.

У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв'ю "Першому каналу" заявив, що резолюція РБ ООН "абсолютно виключає застосування сили і взагалі будь-яке застосування глави 7".

"Резолюція РБ ООН абсолютно виключає застосування сили і взагалі будь-яке застосування глави 7. Це підтверджується тим, що в завершенні резолюції говориться: якщо хтось із сирійських сторін, будь-яка з них будуть ставити палки в колеса роботі інспекторів або якщо будь-хто в Сирії застосує хімічну зброю, то про ці випадки буде негайно доповідатися в Раду безпеки", - пояснив Лавров, повідомляють" РІА "Новости".

За його словами, "якщо буде доведено, що хтось зробив неправильну річ, то Рада безпеки буде реагувати по главі сьомій (Статуту)".

Також Лавров зазначив, що можливість реакції по главі 7 статуту ООН "виноситься в майбутнє і потребує прийняття нової резолюції, якщо факти будуть переконливо, недвозначно доведені".

У свою чергу міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) піддала критиці резолюцію Радбезу ООН щодо Сирії.   Як повідомляє "РІА Новости", про це заявив представник організації Філіп Болопьон. 

"Це резолюція не забезпечує правосуддя щодо хіматакі, жертвами якої стали сотні дітей, а також інших жертв злочинів у країні", - заявив предстаітель HRW. 

За його словами, організація вимагає притягнути до відповідальності "всіх відповідальних за масові вбивства в Сирії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...