Про "покращення" в "УНІАН" і в українських ЗМІ розповіли у Брюсселі

Понеділок, 30 вересня 2013, 15:49

За останній час в Україні дуже погіршився стан дотримання прав журналістів, прикладом чого служить ситуація в інформагенції "УНІАН".

Про це заявив на прес-конференції у Брюсселі голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов, повідомляє пресс-служба НМПУ.

Фото: НМПУ
Фото: НМПУ

"Торік в агентстві був змінений менеджмент…Після зміни керівництва агентства було накладено табу на критику Віктора Януковича. З`явилися навіть фейкові новини... Більшість членів НМПУ в агентстві виступили проти цензури, розуміючи, що брехня руйнує репутацію агентства", - нагадав Луканов.

За його словами, історія із "переміщенням" активних журналістів в новостворений відділ є "банальною помстою".

Фото: НМПУ
Фото: НМПУ

"Всіх членів медіа-профспілки з порушенням закону перевели в інший відділ, який розташували на околиці Києва у руїнах заводу", - розповів Луканов і показав фото антисанітарних умов, в яких працюють покарані редактори.

Фото: НМПУ
Фото: НМПУ

Марк Грубер, директор Європейської федерації журналістів сказав, що Європейська  і Міжнародна федерації стежать за ситуацією і робили  заяви з приводу  "УНІАН" засуджуючи погане керування агентством, політичне втручання і цензуру в українських ЗМІ.

Сергій Воропаєв, кореспондент  "УНІАН" в Брюсселі, зазначив, що справа УНІАН є настільки ж символічною для українського медіа-простору, як справа Тимошенко для політики.

"Якщо за півтора року можна практично знищити одне з найбільших та найстаріших інформагентств, відоме атмосферою свободи в колективі, то що говорити про менші ЗМІ з не таким великим досвідом?", - сказав він.

Юрій Луканов нагадав також, що 16 вересня вшановували 13 роковини із дня смерті Георгія Гонгадзе.

Він констатував, що українські медійні організації підбили підсумки порушень прав журналістів, яких стало значно більше.

Юрій Луканов заявив, що є один оптимістичний момент. Українські журналісти завдяки протестам створили прецедент покарання нападників на Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя.

"Зараз Україна рухається до Європи... Але Європа має знати, що Янукович прагне контролювати медіа, не допустити свободи слова. І лише… триматиме його в певних рамках", - підсумував Луканов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...