Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі попереджають Росію: за тиск на Україну буде реакція

Середа, 4 вересня 2013, 13:11

Якщо Росія буде продовжувати тиснути на Україну через підписання Угоди про асоціацію, це матиме наслідки для діалогу Брюсселя з Москвою.

Про це заявив міністр закордонних справ головуючої в ЄС Литви Лінас Лінкявічюс в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Це позначиться на діалозі ЄС із Росією. Наші відносини теж важливі, як у економічній, так і в політичній сфері, але наше партнерство побудоване не лише на прагматичних інтересах, але й на цінностях. І одна з найважливіших – це право вибору", - заявив він.

"Ми поважаємо (європейський) вибір України й сподіваємося, що цьому не будуть перешкоджати якісь штучні причини. Мають використовуватися аргументи, а не сила. Це – не прийнятно і матиме відповідну оцінку", - сказав литовський дипломат.

Говорячи про причини, які спонукали міністрів іноземних справ восьми північно-балтійських країн (NB8) на засіданні у Швеції 3 вересня прийняти окрему заяву відносно Східного партнерства, Лінкявічюс пояснив, що програма Східного партнерства "важлива не лише для ЄС і країн-партнерів, але й для всієї Європи, для європейського проекту".

"Тому не дивно, що цьому питанню була приділена велика увага, тим більше, що останнім часом ми бачимо й чуємо різні заяви інших країн, яким не подобається європейські прагнення країн Східного партнерства", - сказав Лінкявічюс.

"У цьому ми бачимо економічні погрози чи політичний тиск. Це – не прийнятно, тому ми й виступили з такою заявою", - заявив він.

При цьому Лінкявічюс висловив упевненість, що Угоду про асоціацію буде підписано.

"Ми не звертаємо зі свого шляху, ми тримаємо своє слово і я думаю, що ми прийдемо до успішного результату – підписання угоди про асоціацію. Ми в це віримо й віримо, що це можливо. Давайте, не коливаючись, іти до цієї мети", - закликав литовський міністр.

Як відомо, 3 вересня міністри закордонних справ NB8 (Nordic-Baltic Eight, вісімка Північно-Балтійських країн) прийняли спільну заяву, у якій висловили повну підтримку підписанню Угоди про асоціацію з Україною й назвали неприйнятними будь-які погрози й тиск на країни Східного партнерства через їхні європейські прагнення.

"Будь-яка економічна погроза або політичний тиск, спрямовані проти східних партнерів через їхні європейські устремління й взаємодію з ЄС, є неприйнятним. Вони мають право обирати самі, що краще для їхнього майбутнього", - сказано в заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування