Говорити про тортури щодо Тимошенко некоректно, - Лутковська

Субота, 7 вересня 2013, 10:06

Після вступу в силу рішення Європейського суду з прав людини у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко говорити про тортури щодо неї - некоректно.

Таку думку висловила Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська у своєму коментарі звіту Комітету Ради Європи з попередження тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання (ЄКПТ), передає "Інтерфакс - Україна".

"По-перше, слід особливо підкреслити , що звіт Комітету стосується початку грудня 2012 року, а по-друге , всі звіти КЗК публікуються за згодою уряду. У квітні цього року палата ЄСПЛ з 7 суддів оголосила рішення у справі "Тимошенко проти України" , в якому заявниця, серед іншого, скаржилася на тортури і негідну звернення в колонії, госпіталі і під час перевезення між ними, тобто на ті ж обставини, які описані у звіті КЗК", - зазначила Лутковська.

"Європейський суд не знайшов порушення ст.3 Конвенції про права людини. Більше того, Європейський суд зазначив, що здоров'ю Юлії Володимирівни держава приділяла більше уваги , ніж здоров'ю звичайних ув'язнених. Тому трактувати звіт Комітету за минулий рік як підтвердження "тортур" як мінімум некоректно після такого рішення Європейського суду з прав людини", - додала омбудсмен.

"21 січня, вже після візиту КЗК, наша делегація відвідала без попередження Центральну клінічну лікарню Харкова. Під час цього візиту ми ознайомилися з відповідною службовою документацією , особисто оглянули всі приміщення медичного блоку , в якому перебуває пані Тимошенко", - повідомила Лутковська, говорячи про заходи безпеки в місцях утримання ув'язненої.

За її словами, фотографії приміщень та копії вибірково перевіреної документації вже наступного дня були розміщені на сайті Обмудсмена .

"Крім того, за зверненням Тимошенко через 2 тижні після того візиту представник Омбудсмена знову відвідав ЦКЛ. Станом на 3 березня цього року відеокамери в палаті , де перебуває на лікуванні Тимошенко, були відсутні. У палаті був знятий пост спостереження , а охорону медичного блоку здійснюють виключно жінки", - розповіла вона.

"Тому немає підстав говорити про порушення прав Тимошенко в частині умов утримання та надання медичної допомоги станом на квітень 2013 року, коли уряд схвалив публікацію звіту КЗК. Про це свідчить і відсутність скарг з боку Юлії Володимирівни та її захисту", - резюмувала Лутковська.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування