У Путіна натякнули, що дорогий газ - вина Азарова і "папередніков"

Неділя, 8 вересня 2013, 18:50

Україна сама відгороджується і робить такі кроки, які прирікають її на дорогий газ, нафту і на ізолювання від ринку Росії.

Про це в інтерв'ю радіо "Эхо Москвы" радник президента Росії Сергій Глазьєв.

"Договір про Єдиний економічний простір з Росією, Білорусією і Казахстаном Україна ратифікувала багато років тому, це частина української законодавчої бази . Якби далі рухалися в цьому напрямі, мали б сьогодні газ, так само як Білорусь, в три рази дешевше", - заявив Глазьєв.

За його словами, контракти, які укладаються всередині Митного союзу і зовні - принципово різні.

"Всередині у нас по газу діє принцип рівної прибутковості. Пакет по Єдиному економічному простору йшов вже після Митного союзу. Ми прийняли рішення про скасування імпортних мит і непросте рішення про скасування експортних мит - в межах обсягу енергоносіїв, який споживається в кожній державі" , - зазначив радник Путіна.

При цьому Глазьєв підкреслив, що Україна " підписала угоду про участь в Європейському енергетичному співтоваристві, де взяла на себе європейські норми регулювання транзиту енергоносія, що зробило для "Газпрому" участь у консорціумі по трубі невигідним, безглуздим".

"Тобто Україна сама відгороджується, в цьому проблема, вона сама робить такі кроки, які її прирікають на дорогий газ, на дорогу нафту, на ізолювання від ринку Росії і Митного союзу. Навіщо це українське керівництво робить, нам не зрозуміло" , - заявив Глазьєв.

"Коли ми запитуємо наших друзів, з якими ми вели переговори ще 10 років тому , вони нам кажуть: це не наше рішення, це ще та влада прийняла, "помаранчева". А навіщо ж ви продовжуєте те, що не ви приймали? Ось ця інерція прийнятих рішень, якийсь параліч, нездатність їх змінити, нездатність задуматися про довгострокові наслідки - це саме дивне. Таке враження, що люди для себе прийняли якісь рішення, керуючись прихованими для нас мотивами" , - додав радник глави РФ.

"Я тому і розповів про свою зустріч з поінформованою людиною в Києві, яка пояснила мені, що у людей там (в Європі) майно, гроші, капітали. Якщо у людини горизонт ухвалення рішення - один рік, а через рік він піде на пенсію і поїде жити в Австрію, яка у нього мотивація? він хоче бути там шанованою людиною .... і я говорю не про президента Януковича" , - зазначив він.

Нагадаємо, під час зустрічі з фракцією Партії регіонів 4 вересня президент Віктор Янукович звинуватив російських партнерів у порушенні цілого ряду домовленостей. Янукович нагадав, що під час узгодження Харківських угод російська сторона на найвищому рівні пообіцяла, що частиною досягнутих домовленостей стане зміна формули ціни газу, що продається "Газпромом" в Україну. Згодом росіяни так і не дотримались обіцянки. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування