ЗМІ: Мельника знайшли за океаном, йому анулювали візу

Понеділок, 9 вересня 2013, 08:35

Колишній ректор Податкової академії Петро Мельник перебуває в США.

Про це пише газета Комерсант-Україна з посиланням на джерело у МВС.

"Місцезнаходження Петра Мельника було встановлено ще в середині серпня, після чого він був затриманий американською поліцією",- повідомив співрозмовник.

Він не уточнив, у якому саме місті відбулося затримання. Слід зазначити, що, за даними ЗМІ, дочка Петра Мельника живе в Лос-Анджелесі. 

Співрозмовники видання у МВС зазначають, що, оскільки між Україною й США немає договору про екстрадицію, добитися видачі Мельника буде складно.

"Втім, нашим співробітникам буде надана можливість проводити певні слідчі дії, зокрема допити",— розповіли джерела у МВС. 

У той же час Інтерфакс-Україна із посиланням на джерела повідомляє, що правоохоронні органи США проінформували Інтерпол про те, що Мельник перебуває на території США.

За попередніми даними, Мельник перебуває місті Сан-Маркосі (штат Каліфорнія), там же проживає його дочка.

Співрозмовник агенції підкреслив, що Мельника ніхто не затримував, оскільки такі дії не можуть бути застосовані на території цієї країни через відсутність угоди про затримання й видачу розшукуваної особи між США й Україною.

"За усним даними Інтерполу, Америка анулювала візу Мельнику, і він нелегально тепер перебуває на території цієї країни", - відзначив спыврозмовник.

При цьому він пояснив, що, як правило, у таких ситуаціях США висилає із країни такої людини.

Щоправда, раніше США не видали Україні екс-прем'єра Павла Лазаренко.

Як повідомили в Генпрокуратурі, можливості для екстрадиції Мельника все-таки існують.

"Згідно з діючою практикою, якщо із країною відсутній договір про екстрадицію, то правова допомога може бути зроблена на умовах взаємності. Тобто ми направляємо відповідний запит у країну, від якої хочемо одержати допомогу, а в обмін письмово гарантуємо владі цієї країни, що в майбутньому розглянемо їхній запит про надання аналогічного виду правової допомоги",- пояснили  в ГПУ.

Для вирішення питань про екстрадицію в такій ситуації підключаються дипломатичні канали.

"Уповноважений орган нашої держави направляє в МЗС запит про надання правової допомоги, а потім МЗС дипломатичним шляхом передає запит компетентному органу країни, якої адресований запит",- зазначили в ГПУ.

Крім того, як повідомили в Генпрокуратурі, запит на екстрадицію може бути спрямований на підставі запиту й іншої країни.

Раніше джерела в правоохоронних органах повідомляли, що Мельник нібито знайдений в Австрії, куди потрапив через Білорусь.

27 серпня Захарченко заявив, що правоохоронні органи встановили місце знаходження екс-ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника і готуються до його затримання та екстрадиції в Україну.

27 липня ректор Національного університету державної податкової служби Петро Мельник був затриманий співробітниками міліції  у власному кабінеті при отриманні хабара.

1 серпня Печерський райсуд помістив Мельника під домашній арешт, після того, як адвокати заявляли про погіршення стану його здоров'я.

7 серпня на нього одягли спеціальний браслет, який дозволяє відстежувати всі переміщення заарештованого. У ніч на 9 серпня Мельник зняв браслет і зник у невідомому напрямку.

14 серпня Мельник був оголошений в міжнародний розшук, оскільки з'явилася інформація, що в ніч на 9 серпня він втік до Білорусі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування