У Януковича готують закон про "лікувальні канікули" для Тимошенко - ЗМІ

Субота, 19 жовтня 2013, 12:26

У законопроекті, який розробляє адміністрація президента, міститься норма про можливість відправлення на лікування екс-прем'єр-міністра. Але зарубіжна поїздка має використовуватися лише для покращення здоров'я. 

Як повідомляє ZN.UA з посиланням на джерела в адміністрації президента, гарантувати виконання цього пункту має приймаюча країна.

Стосовно до Тимошенко це означає, що німецька сторона повинна гарантувати, що екс-прем'єр буде лікуватися в "Шаріте", а не проводити замість цього прес - конференції у Бундестазі.

За даними джерела в АП, передбачається, що мова йде про внесення змін у Кримінально-виконавчий кодекс, які узаконять механізм надання "канікул" засудженим, які потребують стаціонарного лікування.

Згідно чернетки проекту, особам, які відбувають покарання, а також їх родичам, адвокатам і представникам пенітенціарної системи буде надано право звертатися до судів з проханням надавати ув'язненим щось на кшталт "відпустки за станом здоров'я".

Прохання має підкріплюватися висновком лікарів, виданим або українським або закордонним медичним закладом. У цьому документі має вказуватися термін, ймовірно необхідний для лікування, а також може міститися рекомендація про лікування за кордоном, якщо необхідна лікарська допомога не може бути надана в Україні.

Час "лікувальних канікул" (якщо такі будуть дозволені судом) обмежені одним роком, проте передбачена можливість їх пролонгації.

Для продовження терміну лікування потрібне нове прохання і новий медичний висновок. Згідно концепції проекту документа, з проханням про пролонгацію до суду можуть звертатися сам засуджений, його родичі, лікарі або адвокати.

Місяці, проведені поза місцями позбавлення волі, не зараховуються в термін загального тюремного строку. Після завершення курсу лікування засуджений має повернутися до місця виконання покарання та "досиджувати" вирок.

Однак може і не повернутися: для пацієнта-в'язня передбачається можливість умовно-дострокового звільнення за станом здоров'я. Після закінчення лікування він може клопотати перед судом про таке звільнення на підставі медичного висновку про незадовільний стан здоров'я.

Також в адміністрації президента наголосили на трьох важливих обставинах. Перше - пропоновані зміни розробляються не тільки "під Тимошенко", вони стосуватимуться всіх ув'язнених, і дозволять багатьом важко хворим засудженим отримати необхідну медичну допомогу, яку їм не в змозі надати в місцях виконання покарань.

Друге - з моменту прийняття судом рішення про надання "канікул" засуджений звільняється з-під варти. Третє - виконання вироку стосовно нього переривається, але він й надалі залишається засудженим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...