Українець визнав себе винним у терактах в Британії

Понеділок, 21 жовтня 2013, 18:36

Аспірант з Дніпропетровська Павло Лапшин, який у квітні приїхав на стажування в британській компанії Delcam у Бірмінгемі, визнав себе винним за більшістю з висунутих йому звинувачень.

Як повідомляє BBC, на засіданні Центрального кримінального суду 25-річний українець, зокрема, зізнався, що винен у вбивстві бірмінгемського пенсіонера Мохаммеда Саліма.

Також Лапшин визнав себе винним і в деяких інших звинуваченнях, висунутих йому відповідно до антитерористичного законодавства: у виготовленні вибухових пристроїв і бомбових нападах на три мечеті в графстві Західний Мідлендз. Єдиний пункт, за яким він не визнав себе винним, це - унебезпечення життя людей через вибух 21 червня.

"Ми знайшли частково зроблені пристрої у кімнаті Лапшина, а також хімікати та обладнання для виготовлення бомби. Тобто очевидно, що він планував встановити інші пристрої з наміром вбити чи травмувати невинних людей", - заявив начальник відділу розшукової поліції з контртерористичного підрозділу Західного Мідлендса Шон Едвардс.

Його слова наведені у прес-релізі поліції.

Шон Едвардс також повідомив, що Павло Лапшин стверджує, що діяв сам і що на нього не намагалася вплинути жодна група.

"Ми працюємо з владою України, щоби краще зрозуміти його минуле, і наші поліцейські зараз досліджують це в Україні", - заявив начальник відділу.

Павла Лапшина звинуватили в організації вибуху біля мечетей, перший з яких стався 21 червня 2013 року, другий - за тиждень, а третій - 12 липня. Третій вибуховий пристрій, на відміну від попередніх, був начинений сотнями гвіздків.

Британські детективи проаналізували багатогодинні записи з камер відеоспостереження після першого вибуху та виявили Павла Лапшина, який з'явився на місці вибуху з пакунком та за кілька хвилин пішов з порожніми руками.

Згодом поліція виявила подібність між ним та підозрюваним у вбивстві Мохаммеда Саліма, якого бачили, коли він тікав з місця злочину.

"На його комп'ютері були знайдені документи, які пов'язали його з убивством", - сказано в прес-релізі поліції. Крім того, на його лептопі виявили ультраправі екстремістські матеріали.

Через визнання провини суд над Лапшиним відбудеться за прискореною процедурою.

Лапшина затримали 18 липня в межах розслідування вибухів поблизу мечетей у містах Волсолл і Тіптон, яке проводив підрозділ поліції Західного Мідлендса з питань боротьби з тероризмом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування