Документи Сноудена: США прослуховували 35 лідерів держав

П'ятниця, 25 жовтня 2013, 08:56

Скандал з перехопленням телефонних контактів європейських політиків Агентством нацбезпеки США порушив порядок денний саміту ЄС що відкрився в четвер увечері.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Глави держав і урядів 28 європейських країн прийняли спеціальну заяву, у якій висловили  заклопотаність діями секретної служби США й закликали вирішити цю проблему в ході переговорів з американцями до кінця року.

Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд зустрілися окремо перед початком саміту й виступили з ініціативою почати двосторонні переговори зі США з метою прояснення й вирішення цієї проблеми.

В останні дні ЗМІ з посиланням на Едварда Сноудена опублікували скандальну інформацію про те, що секретна служба США перехоплювала телефонні контакти французів, у тому числі високопоставлених чиновників, і навіть канцлера Німеччини.

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей зачитав заяву, у якій висловлена стурбованість громадян ЄС шпигунськими діями США, якщо вони дійсно мали місце.

"Глави держав і урядів взяли до відома намір Франції й Німеччини почати двосторонні переговори зі США, щоб під кінець року знайти взаєморозуміння про відносини в цій області. Вони відзначили, що інші країни ЄС можуть підключиться до цієї ініціативи", - говориться в заяві лідерів країн ЄС.

За даними газети The Guardian з посиланням на документи Сноудена, Агентство нацбезпеки США прослуховувало телефонні переговори 35 світових лідерів.

Документ, який Сноуден передав The Guardian
Документ, який Сноуден передав The Guardian

Номера їм передав неназваний високопоставлений американський чиновник. Усього в списку було 200 телефонів.

Імена керівників держав, чиї телефони прослуховувалися, не називаються. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування