Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фірташ "відсудив" у України ще 2 мільярди доларів

П'ятниця, 25 жовтня 2013, 12:43

Компанія олігарха Дмитра Фірташа у дуже сумнівний спосіб відсудила у "Нафтогазу" газу на 2 мільярди доларів.

Про це йдеться у статті "Пограбування століття. Хто вивіз із Нафтогазу три КамАЗи стодоларових банкнот?" розміщеній на "Українській правді".

Як ідеться у статті, процес відбирання у "Нафтогазу" на користь ЗАТ "УкрГаз-Енерго" завершився у 2013 році.

В його результаті фірма Фірташа відсудила у НАКу майже 5 мільярдів кубів газу (коштують майже 2 мільярди доларів), які начебто вона закачала у сховища у 2006 році.

Госпсуд міста Києва спершу зобов'язав "Укртрансгаз" віддати "УГЕ" "безпідставно набуте майно" - 4,862 мільярда кубометрів газу, потім постановив забрати майже весь цей обсяг у "Нафтогазу" для передачі через "Укртрансгаз" фірмі Фірташа.

Фінальним етапом відчуження майна держави стало рішення того ж суду про "повернення" половини акцій "УГЕ", які були у власності держави, самій компанії Фірташа.

"Це третє рішення було потрібно, тому що НАК "Нафтогаз" володів половиною "УкрГаз-Енерго". Отже, теоретично, половина відсудженого об'єму газу вартістю майже 1 мільярд доларів могла би знову повернутися йому через дивіденди", - йдеться у статті.

Підставою для визнання того, що "Нафтогаз" "незаконно заволодів майном", суд визнав відсутність у нього актів прийому-передачі газу, які у НАКу "загубились".

Але у 2007 році представник "УГЕ" демонстрував ці акти журналістам, отже вони були і про них у "обікраній" компанії знали.

ЗАТ "УкрГаз-Енерго" була заснована на паритетних умовах "Нафтогазом" та "РосУкрЕнерго АГ".

"РУЕ" відоме, як власність російського "Газпрому" – 50%, та приватної фірми, якою володіли особисто Дмитро Фірташ – 90%, та Іван Фурсін – 10%.

Як відомо, у жовтні 2013 року "Газпром" з метою наповнення підземних сховищ знизив для холдингу Ostchem Group DF Дмитра Фірташа ціну природного газу до 260 доларів за 1 тис. куб. м.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування