Сноуден готовий дати свідчення у справі про прослуховування Меркель

Четвер, 31 жовтня 2013, 22:03

Екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден готовий дати свідчення у зв'язку з можливою прослушкою США канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Про це повідомив в інтерв'ю німецькій телекомпанії ARD депутат бундестагу Ганс-Крістіан Штребель, який у четвер у Москві зустрівся з колишнім співробітником спецслужб, який отримав притулок в Росії.

Згідно з інформацією, Сноуден готовий поспілкуватися зі співробітниками Генпрокуратури ФРН чи парламентської комісії.

"Він висловив принципову готовність допомогти проясненню ситуації. Передумови для цього потрібно створити. Це ми довго і всебічно обговорювали", - сказав Штребель.

За його словами, Сноуден під час бесіди "ясно дав зрозуміти, що він знає дуже багато чого".

Штребель, який є членом парламентського комітету з контролю за діяльністю спецслужб, повідомив, що зустріч зі Сноуденом була присвячена обговоренню умов, на яких він може дати свідчення.

Зокрема, він розповів екс-співробітнику ЦРУ про існуючі можливості приїхати до Німеччини без ризику бути виданими США.

За словами депутата, Сноуден зацікавився його словами, але вказав при цьому на його складну з юридичної точки зору ситуацію.

Штребель також запропонував Сноудену можливість провести зустріч з учасниками розслідування в Москві.

Парламентська комісія для розслідування діяльності в Німеччині спецслужб США, у тому числі прослушки Меркель, може бути створена на надзвичайній сесії бундестагу 18 листопада.

Кримінальну справу, в рамках якої Сноудена може опитати Генпрокуратура ФРН, поки не порушили. Слідчі поки що лише запустили процедуру збору інформації у зв'язку з появою даних про прослуховування.

РИА Новости

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування