У 50 країнах світу протестували проти арешту активістів "Грінпісу" у Росії

Субота, 5 жовтня 2013, 20:35

У 50 країнах світу відбулися марші протесту проти арешту 30 активістів "Грінпіс" за рішенням Ленінського райсуду Мурманська.

Як повідомляє "Euronews", Нідерланди звернулися в Міжнародний арбітраж з морського права у зв‘язку з інцидентом на судні Arctic Sunrise. Голландці наполягають, що судно, яке ішло під їхнім прапором, затримали незаконно, і наполягають на негайному звільненні активістів.

"Я повідомила заступнику міністра закордонних справ Росії про нашу стурбованість цією справою, продемонструвала нашу зацікавленість у цій справі. Ми обговорили деякі питання щодо консульської допомоги, але також ми схвильовані через звинувачення в піратстві проти громадянина нашої країни та інших", – зазначила австралійський міністр закордонних справ.

Разом з тим "РІА "Новости" повідомляє, що більше мільйона осіб відправили з сайтів Грінпіс  електронні повідомлення, адресовані послам Росії в різних країнах з вимогою звільнити активістів і членів екіпажу судна Arctic Sunrise, заарештованих в Росії за звинуваченням у піратстві.

Про це заявив прес-секретар німецького відділення екологічної організації Бьорн Йеттка.

"Через сайти Грінпіс в різних країнах було надіслано більше 1 мільйона "електронних петицій" до керівників російських дипмісій по всьому світу. Ці звернення розміщені на наших порталах. Відвідувачі сайту можуть прямо з нього відправити повідомлення послу РФ в їхній країні і висловити тим самим солідарність з нашими активістами, заарештованими в Росії", - зазначив Йеттка.

В суботу активісти Грінпіс провели акції на підтримку своїх соратників з судна Arctic Sunrise в 45 містах Німеччини. Здебільшого вони проходили у формі пікетів або мітингів.

Учасники акцій протесту тримали в руках транспарант з фотографіями арештованих в Росії активістів Грінпіс та плакати з вимогою звільнити екологів і припинити видобуток нафти в Арктиці.

19 вересня спецназ прикордонної служби ФСБ Росії взяв штурмом судно Greenpeace за спробу проведення акції протесту проти видобутку нафти на платформі "Приразломная" в Печорському морі. На Arctic Sunrise перебував багатонаціональний екіпаж із 30 осіб.

Голова російського відділення "Грінпіс" Сергій Ципльонков заявив, що екологи мали намір повісити на платформі "Приразломная" банер, щоб привернути увагу до проблем захисту екології Арктики.

Влада РФ назвала акцію екологів навмисною провокацією.

Проти усіх членів екіпажу, серед них громадяни Британії, Канади, Австралії, Росії та України, висунули звинувачення в піратстві. Суд Мурманська постановив, що їхній арешт триватиме 2 місяці.

Присутні роздавали листівки перехожим і розповідали їм про долю своїх соратників.

Блокувати роботу автозаправних станцій Gazprom Germania (100-відсоткова  дочка ВАТ "Газпром"), як це відбулося минулої середи, екологи не стали.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...