Лавринович: суддю Волкова можна відновити тільки новим призначенням

Вівторок, 8 жовтня 2013, 16:50

Виконати рішення Євросуду з прав людини стосовно судді Олександра Волкова у рамках чинного законодавства можна лише призначивши його на посаду судді Верховного Суду.

Про це заявив глава Вищої ради юстиції Олександр Лавринович журналістам у вівторок, відповідаючи на запитання про можливі механізми відновлення на посаді судді Волкова.

"Це відновлення на посаді колишнього судді Верховного Суду Олександра Волкова буде можливе, коли з'являться спеціальні норми, яким чином можна виконувати такі рішення. На сьогодні закони України питання відновлення на посаді того, кого обирає або призначає парламент, не передбачають", - сказав він.

За словами голови ВРЮ, в цьому випадку, "очевидно, необхідно зробити висновки з тих процесуальних порушень, які відзначив ЄСПЛ".

"Що стосується того, щоб цей суддя знову обійняв посаду у Верховному Суді, на сьогодні з правової точки зору я можливостей не бачу. Це може бути шляхом його нового призначення відповідно до чинних на сьогодні норм", - наголосив Лавринович.

У червні 2010 року Верховна Рада ухвалила рішення про усунення Волкова з посади судді Верховного Суду за порушення присяги.

Це сталося після того, як двоє членів Вищої ради юстиції дійшли висновку про те, що Волков допускав значні процесуальні порушення під час перегляду рішення судді, який доводився братом його дружині.

ЄСПЛ ухвалив рішення про відновлення Волкова на посаді судді Верховного Суду 9 січня 2013 року, а 27 травня воно набуло чинності після того, як було відхилено апеляцію України.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...