Євросуд двічі відмовляв Тимошенко в лікуванні закордоном – Олійник

Понеділок, 11 листопада 2013, 19:22

Євросуд з прав людини не знайшов підстав для лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко за кордоном в німецькій лікарні й двічі відмовив їй у цьому клопотанні.

Про це заявив депутат Партії регіонів Володимир Олійник.

"Європейський суд з прав людини двічі відмовляв у задоволенні клопотання Юлії Тимошенко щодо лікування в німецькій лікарні", - сказав він.

За словами Олійника, на засіданні робочої групи щодо вирішення питання лікування Тимошенко було встановлено, що ЄСПЛ у своєму рішенні від 30 квітня 2013 року зазначив наступне: "14 грудня 2011 року суд вирішив надати пріоритет розгляду цієї справи з огляду на серйозність та делікатність озвучених у ній скарг".

"15 березня 2012 року він задовольнив клопотання Тимошенко про застосування тимчасового заходу (згідно з правилом №39 регламенту суду) і вказав уряду на необхідність забезпечення медичного лікування заявниці в належному лікарському середовищі", - цитує рішення "регіонал".

"Після офіційного клопотання та надання з боку уряду інформації на підтвердження того, що Тимошенко отримала відповідне медичне лікування в належному лікарському середовищі, 31 травня 2012 року суд прийняв рішення про припинення застосування тимчасового заходу як такого, що виконаний урядом. Того самого дня суд відхилив повторне клопотання Тимошенко про застосування тимчасового заходу, який полягав би в забезпеченні її лікування в німецькій лікарні", - йдеться у документі.

Олійник пояснив, що це означає, що ЄСПЛ не знайшов підстав для ухвалення рішення про лікування екс-прем'єра в німецькій лікарні.

"Він двічі відмовив їй в такому клопотанні. Юлія Тимошенко, маючи право оскаржити це рішення у Великій палаті, не скористалася цим правом, таким чином визнавши, що рішення суду є об'єктивним, а її вимоги – безпідставними", - заявив політик.

"Дивує і те, що представники опозиції не критикували рішення Євросуду про відмову екс-прем'єру в лікуванні в німецькій лікарні, на відміну від огульної критики на адресу українських судів. А це свідчить про їхню вибірковість оцінки судової системи - як зарубіжної, так і української", - зазначив депутат.

На підставі такої інформації він як член парламентської робочої групи з підготовки законопроекту про лікування ув'язнених за кордоном вніс пропозицію витребувати з уряду України надані Європейському суду матеріали про лікування Тимошенко, на підставі яких було прийнято рішення про відмову в лікуванні за кордоном.

"Це треба для того, щоб на підставі європейської практики рекомендувати ухвалення подібних рішень українським судам. Оскільки, вивчивши це питання, ми не можемо рекомендувати нашим судам приймати рішення щодо такої категорії справ. Потрібно узагальнити їхній (країн ЄС) досвід, адже Європейський суд мотивується правовими підставами", - сказав Олійник.

"Вивчивши це питання, ми зможемо домогтися, щоб така практика була єдиною і здійснювалася з урахуванням досвіду Європейського суду з прав людини", - підсумував він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування