Майже 50% росіян вважають, що Україна має бути незалежною

Вівторок, 12 листопада 2013, 07:45

Україна поступово віддаляється від Росії й зближається з Євросоюзом і США, вважають у російському суспільстві.

У тому, що позиції Росії й України поступово розходяться, впевнені 40% опитаних громадян, повідомили у вівторок соціологи " Левада-Центру", передає Інтерфакс.

При цьому впевненість росіян у поступовому віддаленні Києва від Москви з часом зміцнюється: в 2011 році таку точку зору розділяли 21% респондентів, в 2012 році - 32%.

Кожен третій опитаний (32%) стверджує, що Україна не віддаляється й не зближається, а лавірує між Росією й країнами Заходу (38% - в 2011 році, 36% - в 2012-м).

І тільки кожний сьомий (14%) заявляє, що Україна налаштована на зближення з Росією. Однак упевненість у цьому неухильно знижується (в 2011 році про зближення двох країн говорили 29% респондентів, в 2012 - 19%). Ще 14% росіян, не мають певної думки щодо цього питання.

Кожен другий учасник опитування (49%) хотів би бачити Україну незалежною країною, що побудувала з Росією добросусідські й взаємовигідні відносини, але третина (35%) віддала перевагу б, щоб Київ перебував під економічним і політичним контролем Москви.

Більшість росіян (55%) виступають за те, щоб кордон між країнами залишався відкритим, однак майже кожний четвертий (23%) заявляє, що кордон з Україною потрібно закрити, ввести візовий режим і митний контроль.

Невелика група громадян (16%) налаштовані радикально - вони вважають, що Росія й України повинні об'єднатися в одну державу.

При цьому, як показало опитування, більша частина жителів РФ не вважають Україну "закордоном" (61%), для них вона залишається майже "рідним домом", куди можна з'їздити у відпустку, до родичів, друзів і т.д. Разом з тим більш третини співвітчизників (37%) все-таки сприймають Україну як іноземну державу.

Примітно, що російські громадяни приблизно так само ставляться до Білорусії (34% бачать у ній "закордон", 63% - ні) і зовсім по-іншому - до Грузії (58% уважаються, що це "закордон", і тільки 36% дотримуються протилежної думки).

Опитування проводилося наприкінці жовтня за участю 1603 респондентів, що проживають в 130 населених пунктах 45 регіонів РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...