Віце-прем'єр РФ про асоціацію України: це як у передбаннику посидіти

Вівторок, 12 листопада 2013, 19:51

Віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін заявив, що Україна вступає не до Євросоюзу, а лише в асоціацію з ЄС.

На цьому він наголосив, виступаючи у вівторок у Брюсселі в Королівському інституті міжнародних відносин "Егмонт".

"Ви вступаєте в дуже тривалий процес, у рамках якого будете виконувати масу обтяжливих для своєї країни, для своєї економіки, для своєї промисловості умов, не маючи, в кінцевому рахунку, перспективи вступу до Євросоюзу. Це як не в лазню сходити, а в передбаннику посидіти", - відповів він під час полеміки українському послу.

На думку Рогозіна, "це не дуже зрозуміло всьому суспільству, яке свідомо чи несвідомо підтримує владу у вирішенні таких питань".

Він зазначив, що свій промисловий та технологічний розвиток Росія пов'язує зі співпрацею з сусідами на пострадянському просторі. За його словами, головними партнерами у цьому випадку є не лише держави - члени ОДКБ або ЄврАзЕС, а також Україна, Молдова і деякі інші.

Віце-прем'єр висловив "свої побоювання та очікування" щодо майбутнього Вільнюського саміту програми "Східне партнерство".

"Такого роду рішучі дії мають здійснюватися виключно за розуміння того, що вони матимуть позитивний ефект для всіх учасників цього процесу", - переконаний Рогозін.

За його словами, інформація російської сторони стосовно правил, за якими гратимуть Україна або Молдова, підписавши асоціації з ЄС, свідчить про те, що будуть порушені "традиційні виробничі, промислові зв'язки і кооперація, які у нас на сьогодні, наприклад, є з Україною в галузі космічної та авіаційної промисловості".

"Ми побоюємося цих наслідків. Ну і для Європейського союзу, очевидно абсолютно, це теж буде досить-таки серйозне питання. Я не думаю, що Європейський союз буде вічно гумовим, щоб розтягуватися далі на схід, приєднуючи при цьому нестабільні економіки до свого складу", - сказав Рогозін.

На його думку, ЄС, виходячи з чисто прагматичних міркувань, не повинен був вдаватися до таких рішень.

Як відомо, 12 листопада депутат від Партії регіонів Валентин Ландик попросив президента України Віктора Януковича відкласти на рік підписання асоціації з Євросоюзом.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування