США тиснуть на МВФ, щоб він став "гнучкішим" щодо України - ЗМІ

П'ятниця, 15 листопада 2013, 16:58

Сполучені Штати тиснуть на Міжнародний валютний фонд, у питання поновлення співпраці із Україною, яка може стати альтернативою пропозиціям кремля.

Про це заявили високопоставлені джерела Gazeta Wyborcza у ЄС, передає "Тиждень.ua"

Як пише видання, українському бюджету загрожує колапс, а єдиною серйозною противагою фінансовим пропозиціям Кремля, є перспектива нового кредиту від МВФ.

"З деяких західних МЗС доходять голоси, що Київ цілком зарозуміло і легковажно ставиться до Євросоюзу. Але я думаю, що в понеділок усі міністри закордонних справ погодяться відкласти прийняття остаточного рішення" - заявив співрозмовник видання.

Джерела видання у Брюсселі повідомили, що зусилля місії Кокса-Кваснєвського також супроводжуються тиском з боку Сполучених Штатів на МВФ, щоб він продемонструвати більшу гнучкість щодо Києва.

"Українському бюджету загрожує колапс. Єдиною серйозною противагою фінансовим пропозиціям Кремля, про які зараз там (в Україні – ред.) пліткують, є перспектива запустити кредити МВФ на загальну суму 15 мільярдів доларів", - пише Wyborcza.

Проблема в тому, на думку видання, що Янукович не йде на умови МВФ, зокрема, щодо підвищення ціни на газ в Україні, що може остаточно підірвати його популярність.

"Підписання угоди з ЄС було б виходом України на шлях реформ, які б дещо додали впевненості Києву. І, можливо, зробили б МВФ більш прихильним до України", - пояснив співрозмовник

Тим не менш, у ЄС також зростає невпевність у чесності Януковича.

"Збільшуються також підозри, що насправді він цинічно використовує місію Кокса-Кваснєвського для традиційного балансування між Росією і Європою, аби з обох сторін, отримати якусь користь", - пише видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування