Польський міністр, що не задекларував годинник, пішов у відставку

П'ятниця, 15 листопада 2013, 22:40

Міністр транспорту та водного господарства Польщі Славомир Новак пішов у відставку на тлі скандалу довкола годинника, який він не вказав у своїй декларації про майно.

Про це повідомив прем'єр-міністр Дональд Туск, який прийняв відставку урядовця та вже призначив виконувача обов’язків міністра.

 Новак залишив крісло міністра після того, як прокуратура попросила позбавити його депутатського імунітету в зв'язку з тим, що політик не вказав в декларації про майно  хронометр швейцарської фірми Ulysse Nardin.

Польське законодавство зобов'язує чиновників вказувати в декларації все майно, вартість якого перевищує 10 тисяч злотих, що становить близько $3,5 тис.  Приблизна вартість годинника, який був помічений на руці Новака, становить $5,5 тис. 

"Згідно з оцінкою прокурора, є достатні підстави стверджувати, що депутат свідомо не вказав це майно", - сказала представниця прокуратури.

Відповідно до кримінального кодексу Польщі, за неправдиві відомості у декларації про майно урядовцю загрожує до трьох років позбавлення волі.

Прем'єр Дональд Туск ввкажає, що Новак повів себе гідно, подавши у відставку.

"Коли прокуратура формулює обвинувачення стосовно державного чиновника, іншого виходу не залишається" , - сказав прем'єр, уточнивши, що з радістю прийме Новака на роботу, якщо останньому вдасться очистити ім'я.

Із заявою щодо міністра Новака до прокуратури звернувся депутат польського сейму Анджей Романек після появи в ЗМІ інформації про те, що голова міністерства тісно співпрацює з бізнесменами, які заробляють на контрактах від держави.

Зокрема, один з тижневиків написав, що Новак обмінювався з підприємцем годинниками.

Як відомо, голова українського Центрвиборчкому Михайло Охендовський носить годинник вартістю від 50 до 60 тисяч доларів.

Tyzhden.ua

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...