Європа не має всіх аргументів, щоб сказати "так" Україні – посол ЄС

Субота, 16 листопада 2013, 16:18

Позитивна відповідь ЄС щодо  підписання угоди про асоціацію з Україною залежить від дій українського парламенту і української влади, і питання Тимошенко є вирішальним

Про це в інтерв’ю ВВС Україна заявив голова представництва ЄС в Україні посол Ян Томбінський.

"Я дуже хотів би сказати, що ми маємо всі аргументи, щоб сказати "так" з боку європейської сторони, і що всі умови для підписання угоди у Вільнюсі виконані", - зазначив Томбінський.

"Але, на жаль, наразі це ще не "так". Час є політичним фактором і ми маємо дати можливість часу відповісти на це питання. Проте ця відповідь не залежить від європейських міністрів. Вона залежить від дій українського парламенту і української влади", - зазначив посол ЄС.

Відповідаючи на питання, чи можливо підписання угоди без вирішення питання Тимошенко, посол ЄС заявив: "Воно є вирішальним".

"Воно визначає ступінь довіри між партнерами. Українська сторона заявляла, що закон буде ухвалено до вільнюського саміту і що всю цю проблему буде вирішено. Тобто, це не умова, яку ми висунули в односторонньому порядку", - зазначив він.

Також голова представництва ЄС додав, що все ще залишається оптимістом і сподівається, що "все вирішиться ще до Вільнюсу".

"Але чого мені бракує у цьому процесі - це розуміння, що справа не тільки у формальних досягненнях і певних орієнтирах, а у створенні необхідного рівня довіри", - підкреслив він.

За його словами, починаючи з вересня Україна та ЄС могли присвятити час обговоренню того, що буде після підписання угоди, "як підготуватися до кращої імплементації угоди і як запобігти тому, що ми нині спостерігаємо в українській економіці і торгівлі".

"На жаль, до вільнюського саміту залишається два тижні, а ми все ще обговорюємо те, що треба зробити для підписання угоди. Тобто, три останні місяці можна вважати втраченими з точки зору інвестування у майбутнє", - зазначив Томбінський.

Як відомо, 11 листопада засідання комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який мав розглянути "закони Тимошенко", не відбулося через відсутність кворуму

Засідання проігнорували усі представники Партії регіонів, окрім Віталія Журавського, який прийшов,  але не зареєструвався. Таким чином комітет не зміг ухвалити жодного рішення, через що провладна частина комітету знову отримала звинувачення від опозиціонерів у намаганнях зірвати саміт у Вільнюсі.

Пізніше робоча група, яка займається розробкою законопроекту про лікування ув'язнених закордоном, ухвалила рішення розробити єдиний законопроект на основі 5-ти раніше запропонованих.

Окрім того у графіку пленарних засідань на 19-22 листопада розгляд двох законопроектів зі "списку Фюле" - про прокуратуру та про вибори перенесли з 19 на 21 листопада

Місія Європарламенту під головуванням Пета Кокса та Олександра Квасьнєвського, котрі були присутні на позачерговому засіданні в Києві,  призначили новий останній термін для Києва - 19 листопада.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...