Чалий думає, що Янукович і Меркель уже домовилися - угоду підпишуть

Понеділок, 18 листопада 2013, 13:50

Угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом буде підписана у Вільнюсі.

Таку впевненість висловив надзвичайний і повноважний посол України, колишній державний секретар МЗС з питань євроінтеграції Олександр Чалий в ефірі "Радіо Свобода".

"Я абсолютно переконаний, що угода про асоціацію у Вільнюсі буде підписана, і це добра новина. А от погана новина, що інтрига буде зберігатися до останнього дня, можливо навіть до дня саміту. Тому що буде вирішуватися історичне питання шляхом підписання угоди про асоціацію", – сказав Чалий.

"Мені здається, що стратегічна домовленість між трьома ключовими гравцями, пані Меркель, паном Януковичем і пані Тимошенко, стосовно підписання угоди досягнута. Якщо угода не буде підписана – для кожного з них це означатиме велику стратегічну поразку. Тому я переконаний, що угода буде підписана", – додав він.

Водночас, за словами Чалого, зараз ідуть інтенсивні переговори щодо умов, на яких ця угода буде виконуватися.

"І великий блок цих умов пов’язаний не лише з майбутнім статусом Юлії Тимошенко, а й з пакетом економічної допомоги, на який розраховує Україна після підписання угоди про асоціацію", - вважає посол.

"Тому що буде два несприятливих чинники для розвитку економіки України. Перший період дії угоди досить жорсткий, і Україна повинна отримувати підтримку. І дуже емоційна реакція Москви, особливо в економічній сфері, ставить питання про допомогу з боку Євросоюзу, щоб нейтралізувати емоції Москви", – підкреслив експерт.

У той же час, у понеділок глава МЗС Німеччини нагадав, що вирішення питання Тимошенко буде ключовим для країн ЄС, які мають одноголосно прийняти рішення щодо асоціації з Україною і закликав українську владу не намагатися тягнути час.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування