На Україну й Пшонку у Франції подають до суду

Вівторок, 19 листопада 2013, 08:28

Захист казахського олігарха й опозиціонера Мухтара Аблязова, який перебуває під вартою у в'язниці, Екс-Ан-Прованс на півдні Франції подала позов на Україну у понеділок.

Захист вимагає припинити справу про екстрадицію Аблязова, повідомляє французьке національне радіо RFI.

На думку адвокатів, у справі присутні численні правові порушення.

Як заявив один з адвокатів Аблязова, Жерар Чолакян, захисники наполягають на тому, що українська влада спробувала обдурити французький суд.

"Ми прийшли до висновку, що українська влада, подала досьє з неправильними документами, шляхом обману отриманими від генпрокурора України, що підписав вимогу, і поліцейських, що підписали звіт - це на юридичному жаргоні називається "спробою введення суду в оману", - сказав адвокат.

За його словами,  у французькій юриспруденції це досить рідкий випадок, але прецеденти існують.

"На прохання нашого клієнта ми перейшли в наступ, і минулого тижня подали позов на українську владу", - заявив Чолакян.

Він зазначив, що позов був поданий проти генпрокурора України, а також проти посла України у Франції, який виступив у ролі кур'єра при передачі справи в канцелярію.

"Ми обвинувачуємо їх у спробі введення суду в оману, оскільки вважаємо, що в справі відсутні серйозні обвинувачення", - підкреслив захисник.

"Оскільки при вивченні справи й спробі зрозуміти її матеріали (а переклад на французький там украй низької якості) ми дійсно бачимо якісь фінансові операції, переміщення капіталів, усе це так, але немає нічого, що дозволило б стверджувати, що в цьому є злочинна складова", - додав захисник.

Екс-глава ради директорів БТА банку Мухтар Аблязов був арештований на своїй віллі на півдні Франції 31 липня на запит України, що вимагає його екстрадицію. 5 листопада запит про екстрадицію Аблязова також направила французьким владі Росія.

Нагадаємо, між Францією й Казахстаном не існує угоди про екстрадицію.

Розгляд запиту про екстрадицію Аблязова на Україну відбудеться 5 грудня, слухання по екстрадиції в Росії пройдуть 12 грудня.

Адвокати олігарха побоюються, що у випадку екстрадиції їх клієнта в Росію або Україну існує ризик, що він буде виданий Казахстану.

У той же час Генпрокуратура в офіційному листі, який вона направила у Францію, серед гарантій пообіцяла, що у випадку екстрадиції Аблязов не буде виданий Казахстану.

 
 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування