Євродепутат пропонує ЄС заохотити Януковича реальними грошима

Вівторок, 19 листопада 2013, 14:14

Євросоюз має змінити свою позицію щодо України і негайно виробити план фінансової підтримки, яка б захистила країну від економічного краху в разі підписання Угоди про асоціацію.

Про це у своїй статті на "Українській правді" пише співголова Польсько-українського форуму партнерства,  євродепутат Павел Залевські.

На його переконання, невизначеність навколо долі асоціації не спричинені виключно інтересами Януковича чи його "ненавистю" до Юлії Тимошенко.

Джерелом відсутності згоди є, вважає євродепутат, "неузгодженість пріоритетів і можливостей".

"Для ЄС асоціація має цивілізаційний вимір, що пов'язаний із демократичними стандартами, правами людини та виборчим законодавством. Тому вона зосереджується на справі звільнення Юлії Тимошенко", - пише Залевські.

"У свою чергу, для Януковича найважливішим є подолання економічних труднощів", - додає він.

Залевські пише, що в Україні поєднались три фактори: намагання виконати умови ЄС, "привид банкрутства" і тиск Росії, яка уже скоротила товарообіг майже на 25% і обіцяє майже повністю закрити ринки.

Україна потребує зовнішнього фінансування і мусить обрати, звідки його отримати.

"Якщо Янукович підпише угоду про асоціацію без гарантій домовитись щодо фінансування з МВФ чи ЄС, наражає свою країну на величезні втрати, які жоден розсудливий політик не може собі дозволити", - пояснює євродепутат.

За його словами, тиск Росії є також "прямим викликом" ЄС, який чомусь досі не вжив заходів у відповідь, хоч може це зробити.

Не запропонував поки ЄС реальної фінансової допомоги і Україні.

"Якщо ЄС хоче підписати угоду про асоціацію, то не може обіцяти фінансову допомогу в майбутньому, тому що її вірогідність в очах Києва буде рівна нулю. Він повинен підготувати конкретний план допомоги прямо зараз", - закликає Залевські.

"У ситуації, коли українська економіка йде на дно, Європейський Союз пропонує українцям - як Уїнстон Черчілль британцям у 1940 - "кров, піт і сльози", - додає він.

Євродепутат пояснює, що Янукович без гарантій стабілізації економічної ситуації не хоче випускати Тимошенко, яка "без вагань використає складне економічне становище України на свою користь".

Тому Залевські пропонує, "змінити мандат місії Квасьнєвського і Кокса".

"Вони повинні вести переговори між ЄС і Україною про механізми економічної підтримки українських реформ, у тому числі припинення практики вибіркового правосуддя", - пише він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування