Глава польського МЗС дає Україні менше 50% на підписання асоціації

Середа, 20 листопада 2013, 12:53

Україна припустилася помилки, до останнього не виконуючи умов Євросоюзу, що значно зменшує її шанси підписати Угоду про асоціацію.

Про це в інтерв'ю "Польському радіо" заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорські.

Він нагадав, що застерігав владу України від затягування процесу.

"Радив Україні виконати умови підписання (асоціації з ЄС – ред.), щоб ми зараз на фініші могли говорити про те, як допомогти Україні порадити собі з тим тиском політичним і економічним з боку Російської Федерації", - пояснив Сікорські.

"Вірменія уже піддалась тому тиску. Україна вагається. Але Україна зробила значну помилку в тому процесі. Якби зараз я мав вгадати, які шанси на підписання, то вони менші 50 відсотків", - додав він.

Сікорські заявив, що саміт у Вільнюсі переносити не будуть, бо Грузія і Молдова готові до парафування Угод про асоціацію.

Глава польської дипломатії пояснив, що стає на перешкоді шляху України до Європи.

"Президент Янукович обіцяв багатьом політикам, і мені теж, що поставлені ЄС умови, такі очевидні - відхід від сталінського типу прокуратури, більш демократичний виборчий кодекс і справи вибіркового правосуддя – матимуть великий поступ. Кілька осіб попередніх були звільнені", - пояснив Сікорські.

"Але, як казав, справи відкладені на останню хвилину. А в останній хвилині робиться багато помилок", - додав він.

Міністр пояснив, що 19 листопада відбувся останні з'їзд глав МЗС країн Євросоюзу, і вони не запланували ніякої зустрічі перед Вільнюсом.

"І він не прийняв рішення про підписання Угоди про асоціацію. І не призначила термінів нового з'їзду. Тобто Україна мала б зробити щось, щоб висока представник (керівник дипломатії ЄС Кетрін Ештон – ред.) скликала позачергову зустріч", - пояснив Сікорські.

Як відомо, Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі 28-29 листопада.

Проте Київ досі не виконав частину умов ЄС, зокрема щодо реформи прокуратури, виборчого законодавства та звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування