Amnesty International упіймала Януковича на нещирості

П'ятниця, 29 листопада 2013, 16:39

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає президента Віктора Януковича забезпечити право громадян на мирні зібрання.

"У той час, як українці протестують проти непідписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС,  українська влада  розпочала застосовувати ганебні практики заборони демонстрацій, арештів та побиття учасників мирних акцій", зазначає Amnesty International в Україні.

"Не дивлячись на офіційну заяву президента про підтримку мирних демонстрантів, що організовують Євромайдани в Україні, дії місцевих органів влади та міліції у всій країні суперечать цій заяві та порушують міжнародні стандарти прав людини", - сказала директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

"Якщо президент Янукович серйозно ставиться до побудови суспільства, у якому поважають права людини та діють відповідно до міжнародних та європейських стандартів, він має забезпечити реалізацію права на мирні збори для всіх громадян. Це передбачає, серед іншого, припинення накладання заборон на мирні акції, розгону та побиття учасників цих акцій", - додала вона.

"Більш того, міжнародні норми вимагають активно сприяти проведенню акцій, захищати учасників, та попереджати можливі сутички", - сказала Мазур.

За її словами, "останні події демонструють, що безкарність міліції і свобода зборів тісно пов'язані". "Відлякування людей від участі у демонстраціях шляхом загрози насильства зі сторони міліції є неприпустимим", - сказала Мазур. 

"Влада України має забезпечити розслідування всіх скарг на протиправні дії спецзагонів міліції під час мирних протестів", - заявила директор Amnesty International в Україні.

"Підписання Угоди про асоціацію з ЄС спонукає Україну до значних позитивних змін у галузі прав людини. Але відсутність такої угоди не повинна зупиняти прогрес у реформах, покликаних покращити становище з дотриманням прав людини в Україні", - сказала Мазур.

Організація відзначає, що сотні тисяч українців вийшли на вулиці та організували так звані "Євромайдани" на знак протесту проти раптового рішення уряду не підписувати зараз Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

За інформацією Української гельсінської спілки з прав людини, право на свободу зібрань було обмежено в 13 містах, а правоохоронні органи застосовували силу проти мирних демонстрантів у Києві, Одесі та Миколаєві. 

У деяких містах місцева влада заборонила акції протесту. Мер Харкова під приводом епідемії грипу заборонив усі публічні збори в місті – місцеві активісти порушують заборону і протестують у хірургічних масках. А в інших містах протестувальники зіткнулися з побиттями і переслідуваннями.

Зокрема, в Одесі, де було заборонено мітинг, працівники міліції побили лідера партії "Демократичний альянс" Олексія Чорного, застосували проти нього сльозогінний газ у замкнутому просторі, а потім засудили до 5 діб адмінарешту. Другий демонстрант був засуджений до 3-х діб адміністративного арешту. Олег Матяш отримав струс мозку.

Amnesty International закликає чесно розслідувати скарги Чорного та Матяша.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування