Богатирьова обрала постачальників "швидких" на 860 мільйонів

Неділя, 3 листопада 2013, 12:17

Міністерство охорони здоров’я України акцептувало низку пропозицій на постачання 1309 автомобілів швидкої допомоги різних типів на загальну суму 859,96 млн грн. без ПДВ

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель". Торги відбулись по дев’яти з 10лотів. По одному з лотів торги було відмінено через недостатню кількість допущених до участі у тендері.

На усі лоти подавало заявки ТОВ "Сіті транспорт груп" Ігоря Чуркіна, цій компанії належить бренд "ЛАЗ". Майже в усіх випадках заявки цієї компанії були дешевшими від акцептованих пропозицій. Однак МОЗ обрало інші пропозиції з невідомих причин.

По 7 лотах акцептовано пропозиції ПрАТ "НВО "Практика" на суму 713,69 млн грн.

Фото з сайта nashigroshi.org
Фото з сайта nashigroshi.org

Саме цій фірмі ще перед тендером пророкували перемогу деякі народні депутат від "Батьківщини", які вимагали від Генпрокуратури та СБУ не допустити розкрадання коштів державного бюджету на цьому тендері.

Нардепи повідомляли, що майбутнього переможця визначено ще до тендеру, а загальні видатки на закупівлю "швидких" нібито буде завищено на суму близько 200 млн грн.

НВО "Практика" належить Олегу Висоцькому. У 2006 році його було призначено головою Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики. Тоді уряд очолював Юрій Єхануров. В свою чергу Єхануров був президентом Спілки малих підприємств України, а Висоцький у цій структурі був віце-президентом.

Після відставки уряду Єханурова Висоцького теж звільнили з державної посади і він повернувся до "Практики". У 2011 році "Ощадбанк" купив у фірми Висоцького майже дві сотні інкасаторських броньовиків за 100 млн грн.

Також підряди на тендері МОЗ отримали ІП "АІС-Столиця" на 48,92 млн грн. та ТОВ "Ілатанмед" – 97,35 млн грн.

Раніше "АІС-Столиця" належала нардепу від Партії регіонів Дмитру Святашу. Однак після проблем з неповерненням банківських кредитів на 1,8 млрд. гривень  її перереєстрували на панамські, а потім на кіпрські офшори.

Фірму "Ілатанмед" заснувала Ольга Писана, відома як бухгалтер фірми "Крас" Федіра та Віталія Саворовських. "Крас" разом з ТОВ "Горал" із групи Фісталів був постачальниками "швидких" на 200 млн грн. для МОЗ у 2011 році.

Тоді фірми зірвали строки поставки і виявилось, що автівки не були начинені усім необхідним медичним обладнанням.

Богатирьова після призначення головою МОЗ ініціювала судові позови з вимогою стягнути з постачальників 40 млн грн. штрафних санкцій. Ще до остаточного завершення усіх судів "Крас" і "Горал" оголосили самоліквідацію, а їх місце в державних тендерах зайняли нові компанії "Ілатанмед", "Автоспецпром" та "Мед-інвест".

Засновниками цих фірм є менеджери з компаній Фісталів та Саворовських. При цьому у останньому тендері МОЗу окрім "Ілатанмеду" брав участь і "Автоспецпром".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування