Rzeczpospolita: Європа поділилась на три групи з "українського питання"

П'ятниця, 8 листопада 2013, 10:50

Якщо Україна не виконає умови Євросоюзу, зокрема щодо "питання Тимошенко", до 21 листопада, то рішення про підписання Угоди про асоціацію можуть приймати прямо на вільнюському саміті.

Про це повідомляє польська Rzeczpospolita з посиланням на свої джерела у Брюсселі.

"Європейські джерела визнають, що якщо до 18 листопада справа Тимошенко не буде вирішена, то міністри закордонних справ (країн ЄС – ред.) відкладуть рішення Союзу, чи підписувати Угоду про асоціацію, чи ні, на сам саміт у Вільнюсі", - пише видання.

За інформацією джерел газети, країни ЄС поділились на три групи щодо можливості підписання асоціації з Україною.

"Країни ЄС поділились на три фракції. Польща, Великобританія та країни Центральної Європи хочуть підписання Угоди не дивлячись ні на що; Німеччина, Голландія та Швеція наполягають на звільненні Тимошенко, а Франція і країни Південної Європи не мають у цій справі певного рішення", - розповіло джерело.

"Від того, хто наполяже на своєму, буде залежати рішення у Вільнюсі", - додає воно.

Газета пише, що є ймовірність того, що після сочинської зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним президент Янукович вирішив відмовитись від підписання угоди з ЄС.

"Не відомо, що Путін обіцяв кілька днів тому Януковичу на зустрічі у Сочі. Від того дуже багато залежить", - застерігає видання.

Україна і ЄС планують підписати Угоду про ассоціацію та ЗВТ на саміті Східного партнерства у Вільнюсі 28-29 листопада.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорські заявляв, що якщо Київ не виконає умови ЄС до саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі, то Угоду можуть підписати і наступного року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування