Квасьнєвський: Влада України "серйозно" обдумує запровадження надзвичайного стану

Неділя, 1 грудня 2013, 22:03

Українська влада "серйозно" розглядає можливість запровадження надзвичайного стану в країні у зв'язку з останніми подіями в Києві, де у неділю дійшло до сутичок з працівниками спецпідрозділів.

Про це в ефірі польського телеканалу TVN24 увечері 1 грудня заявив учасник моніторингової місії Європарламенту та екс-Президент Польщі Олександр Квасьнєвський, повідомляє УНІАН.

"Те, що діється в Україні, з одного боку, вражає. Величезна підтримка ідеї євроінтеграції, яку, мабуть, ніде в Європі не можна організувати. З іншого боку, дуже рішуча позиція опозиції, яка дуже високо поставила планку. І маємо теж Президента, котрий мовчить та, швидше за все, думає, які інструменти використати", - сказав він.

Квасьнєвський назвав найгіршим з можливих сценаріїв, котрий зараз може мати місце в Україні, використання українською міліцією в сутичках з демонстрантами зброї.

"Якщо цей найгірший сценарій мав би мав місце, то будемо в іншій ситуації. Не можемо у такому разі залишити українське суспільство, ми повинні надати допомогу студентам, неурядовим організаціям, забезпечити полегшення візового режиму і так далі", - сказав він.

Квасьнєвський також пояснив, чому він та Пет Кокс, котрий разом з ним входить в спеціальну місію Європарламенту в Україні, не приїхали до Києва.

"Ми беремо участь у переговорах. Не можемо з’являтися на подіях, організованих однією із сторін, бо тоді закриваємо собі дорогу для розмов з іншою", - відзначив він.

"Не мушу доводити українцям, що є разом з ними, бо вони це знають", - додав Квасьнєвський.

У свою чергу європейський комісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле закликає українців до негайного діалогу для пошуку мирного вирішення виниклої ситуації.

"Україна: розбіжності мають бути вирішені терміновим чином. Закликаю до негайного діалогу", - написав він у себе в Twitter.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен також закликав всі сторони подій в Україні будь-яку ціну втриматися від насильства і нагадує Києву, як голові в ОБСЄ, про взяті на себе зобов'язання з виконання міжнародних зобов'язань, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я закликаю всі сторони будь-яку ціну втриматися від насильства і використання сили. Насильство і сила - це не шлях вирішення розбіжностей в демократичному суспільстві. Я закликаю всіх діяти відповідно до конституції і демократичних норм", - йдеться в заяві, оприлюдненій в неділю в Брюсселі.

При цьому він констатував, що НАТО повністю поважає "всіх українців і демократичні ідеали української нації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
Усі новини...