Європарламент закликає до негайного посередництва ЄС в Україні

Четвер, 12 грудня 2013, 13:18

Європейський парламент закликає до негайної роботи посередницької місії ЄС на "найвищому політичному рівні" для допомоги в пошуку розв’язання кризи в Україні.

Про це йдеться у резолюції Європарламенту "Про результати Вільнюського саміту й майбутнє Східного партнерства, зокрема, у відношенні України", яка була проголосована в четвер у Страсбурзі в ході пленарного засідання ЄП.

"(ЄП) закликає до негайного початку нової повноцінної посередницької місії ЄС на найвищому політичному рівні, щоб досягнути й допомогти в проведенні круглого столу між урядом, демократичною опозицією та громадянським суспільством і забезпечити мирне розв'язання нинішньої кризи", - йдеться в резолюції.

Крім того, Європарламент висловлює повну солідарність із "демонстрантами за європейське майбутнє й закликає українську владу повною мірою поважати громадянські права й фундаментальні свободи зібрань і мирних акцій протесту".

"(ЄП) рішуче засуджує використання грубої сили проти мирних демонстрацій і наголошує на необхідності швидкого, ефективного й незалежного розслідування та покарання осіб, визнаних винними; закликає до негайного й безумовного звільнення мирних демонстрантів, арештованих в останні дні", - говориться у резолюції.

"(ЄП) наголошує, що такі заходи явно суперечать основним принципам свободи зібрань і висловлення думок і, отже, порушують універсальні європейські цінності", - сказано в резолюції. ЄП нагадав і про те, що Україна зараз головує в ОБСЄ і має захищати ці цінності.

Також Європарламент шкодує з приводу "жорстоких подій, які сталися в ніч на 9 грудня 2013, коли сили безпеки штурмували офіси опозиційних партій і незалежних ЗМІ, і переслідували демонстрантів". "Ці події можуть призвести до подальшої ескалації й без того напруженої ситуації", - вважає ЄП.

Євродепутати також погодилися "наполегливо закликати українську владу взяти участь у переговорах із протестувальниками" і закликати всі політичні партії до "спокійної парламентської дискусії щодо економічної та політичної ситуації й перспективи майбутньої інтеграції з ЄС".

ЄП нагадує, що ще відкриті "декілька каналів для комунікації, у тому числі й місія Європарламенту у складі екс-президентів Пета Кокса та Олександра Квасьневського".

"Тому (ЄП) повторює, що занепокоєння з боку української влади, якими було виправдане ухвалене в останню мить рішення про призупинення (підготовки до підписання Угоди про асоціацію), мало пролунати раніше для того, щоб дати їм можливість вирішувати це питання", - дорікає Європарламент.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування