Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Опозиція підтримує повернення до Конституції 2004 року

Середа, 18 грудня 2013, 14:19

Асеній Яценюк і Віталій Кличко підтримують повернення до парламентсько-президентської форми правління в Україні згідно з Конституцією 2004 року.

Про це вони заявили в ході круглого столу "Політична криза в Україні: парламентські інструменти її подолання", повідомляє Українські новини.

Голова ВО Батьківщина Яценюк зазначив, що в 2010 році судді Конституційного Суду приймали рішення про скасування політреформи 2004 року і повернення до президентсько-парламентської форми правління під очевидним тиском Віктора Януковича.

"Окремі судді КС, які зараз вже у відставці, письмово і під запис констатували, що на них здійснювала тиск Адміністрація президента Віктора Януковича при ухваленні рішення про повернення до президентської форми правління", - сказав він.

За його словами, ці судді будуть нести відповідальність, оскільки вони очевидно порушили присягу.

Для подолання нинішньої політичної кризи лідер фракції Батьківщина пропонує у Верховній Раді визнати відповідним актом дійсної Конституції, змінену в результаті політреформи 2004 року.

Председатель УДАРа Кличко у свою чергу зазначив, що Янукович у 2010 році обирався на президентських виборах під інші повноваження.

Крім того, він наголосив на необхідності зміни виборчого законодавства. Наступні парламентські вибори повинні бути проведені повністю на пропорційній основі з відкритими списками, вважає він.

Проте ні Яценюк, ні Кличко не змогли сказати, який саме законодавчий акт має ухвалити Верховна Рада для повернення дії Конституції 2004 року.

У ВО Свобода, однак, не вірять що повернення до парламентсько-президентської форми правління, згідно з конституційною реформою 2004 року, допоможе Україні вийти з політичної кризи.

"На жаль, змушені констатувати, що повернення до Конституцією 2004 року жодним чином не розв'яже політичну кризу, що створилася", - заявив заступник голови фракції Свобода у Верховній Раді Георгій Мартинюк.

На думку Свободи, парламент з пропрезидентською більшістю нездатний приймати незалежні політичні рішення - для цього потрібно повністю переформатувати більшість.

Свободівці, однак, обіцяють надати підтримати своїх союзників по опозиції, якщо Рада таки буде розглядати подібну пропозицію.

Екс-глава Центрвиборчкому Володимир Шаповал підкреслив, що це не може бути закон, адже очевидно, що його не підпише президент Віктор Янукович. Якщо ж це буде постанова парламенту, то воно володіти достатньо сумнівною сумнівною легітимністю .

Раніше депутат Ради від Батьківщини Геннадій Москаль просить Європейський суд з прав людини визнати незаконним скасування Конституційним Судом конституційної реформи 2004 року.

Як відомо, вимога обмежити повноваження президента через повернення до конституційної реформи 2004 року була викладена в петиції від представників культурної еліти України "Задача 5/12".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...