МЗС вимагає від іноземців не втручатися у справи України

Четвер, 19 грудня 2013, 16:28

Міністерство закордонних справ закликає іноземних партнерів поважати "право народу України" самостійно вирішувати питання внутрішнього розвитку.

"Протягом останнього часу офіційні чиновники деяких іноземних держав та міжнародних інституцій намагаються брати безпосередню участь у внутрішньополітичних процесах в Україні", - йдеться в заяві МЗС України.

"У цьому зв’язку закликаємо всіх наших іноземних партнерів залишатися об’єктивними та неупередженими спостерігачами, демонструвати стриманість у публічних оцінках, керуватися засадничими принципами міжнародного права та поважати суверенне право народу України самостійно вирішувати питання внутрішнього розвитку", - просить відомство.

У зв’язку з пропозиціями окремих іноземних партнерів щодо посередництва у врегулюванні ситуації в Україні, у тому числі з використанням відповідних міжнародних організацій, МЗС наголошує на "особливому значенні самостійного розв’язання українцями проблемних питань внутрішньополітичного життя".

"Українське суспільство в дусі відданості загальноєвропейським цінностям здатне досягнути необхідного компромісу", - запевняє міністерство.

"Президент України та представники всіх зацікавлених сторін вже ведуть пошук шляхів вирішення ситуації, що склалася, зокрема у рамках загальнонаціонального круглого столу "Об’єднаємо Україну", - додає зовнішньополітичне відомство.

Раніше у четвер президент Віктор Янукович заявив на прес-конференції, що він категорично проти того, щоб в Україну приїздили іноземні політики і "вчили нас жити".

Як відомо, Євромайдан, спроби його розігнати та політична криза прикликали в Україну європейських та американських політиків, - зокрема Кетрін Ештон та Вікторію Нуланд. Вони вели переговори з владою та опозицією. Нуланд навіть роздавала їжу на Майдані у Києві як волонтер.

Представники російської влади обурювалися таким "втручанням" і називали це "тиском".  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News