Путін запевняє, що ракети на кордоні з ЄС ще не розмістили

Четвер, 19 грудня 2013, 19:50

Рішення розмістити ракетні комплекси "Іскандер" у Калінінградській області наразі ще не ухвалювали.

Про це заявив президент Росії Володимир Путін
 
Виступаючи на щорічній підсумковій прес-конференції року в Москві, він сказав, що ці ракети – "не єдиний метод захисту і реакції" на загрози, які Росія вбачає для себе.
 
Путін нагадав, що Росія вважає за таку загрозу систему протиракетної оборони, що її створюють у Європі країни-члени НАТО, і що розміщення ракет "Іскандер" у Калінінградській області – лише один із варіантів реагування.
 
Попередніми днями в Міністерстві оборони Росії заявляли, що розміщення ракет малої далекосяжності в західній частині країни не порушує ніяких міжнародних домовленостей, у яких бере участь Москва, але при цьому не уточнювали, де саме розмістили і чи розмістили взагалі нові ракети.
 
Повідомлення про розміщення нових ракет викликали стурбованість у сусідніх із Росією державах Балтії, в Польщі, а також у США.
 
Наприкінці минулого тижня німецький щоденник "Більд" написав, що дані супутникової розвідки засвідчили розміщення протягом останнього року десятків передових мобільних ракетних комплексів "Іскандер-М" у Росії біля кордону з Польщею в Калінінградській області, крайній західній частині території Росії, а також уздовж кордону з трьома державами Балтії.

Ці ракети, відомі в союзі НАТО як SS-26, здатні нести і звичайні, і ядерні боєголовки і мають, за даними газети, далекосяжність близько 500 кілометрів.
 
Росія вже давно погрожувала розмістити ці ракетні комплекси, високо мобільні, мало помітні і швидкі в дії, в Калінінградській області як захід у відповідь на плани розгорнути в Європі нову систему протиракетної оборони НАТО і США, що призначена для перехоплення можливих ракет із Ірану чи Північної Кореї і не здатна протистояти російським ракетам.

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування