Фюле переконує, що ЄС не має стосунку до можливого банкрутства України

Понеділок, 23 грудня 2013, 15:15

Загроза фінансового банкрутства України ніяк не пов'язана з Угодою про асоціацію, а ЄС і далі готовий допомогти Україні фінансово.

Про це заявив єврокомісар з розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле в ефірі чеського каналу ČT24, пише Тиждень.ua.

За його словами, ЄС готовий допомогти Україні фінансово, але лише з реалізацією угоди про асоціацію після її підписання.

Він також не вважає  її "мертвою", проте рішуче відкидає можливість повторного відкриття перегорів щодо неї, як того хоче Київ.

"Тут ігноруються дві речі: ЄС з 1991 року був найбільшим донором фінансової допомоги Києву. ЄС надав близько €3,3 млрд справді у вигляді подарунка, а близько €10,5 млрд позичив Україні за сприятливих умов", - нагадав він.

Він натякнув, що після підписання угоди про асоціацію ЄС буде "звісно ще більш сприятливим" до України.

На думку Фюле, загроза фінансового банкрутства України ніяк не пов'язана з Угодою про асоціацію.

Київ міг взяти кредит у Міжнародного валютного фонду ( МВФ), або знайти гроші де-інде. Але купівля Росією українських облігацій на $15 млрд. доларів, на думку Фюле, не є "нічим іншим, ніж формою кредиту", але з більш високою процентною ставкою, ніж у МВФ .

Фюле вважає, що українське керівництво думає "не про те, який зі стільців обрати, але, можливо, про те, як довго зможемо всидіти на обох".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування