Голова Апеляційного суду АРК: "амністія євромайданівців" може залишитися декларацією

Вівторок, 24 грудня 2013, 10:50

Закон про "амністію" учасників акцій протесту не передбачає можливостей реалізації і може залишитися декларацією, вважає глава Апеляційного суду Криму Валерій Чорнобук.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", посилаючись на прес-службу Апеляційного суду Криму.

На думку Чорнобука, аналіз положень даного закону свідчить про відсутність чітких та об'єктивних підстав, отже, і можливостей для належного застосування закону на практиці.

Це обумовлено, в першу чергу, тим, що в законі не врегульоване головне питання - механізм його практичної реалізації, через відсутність якого документ залишиться лише декларацією, вважає він.

Голова Апеляційного суду Криму пояснив, що законом не визначено чітке коло осіб, на яких би поширювалася його дія.

Зокрема, не розкрито зміст поняття "учасник акції протесту і масових заходів", не зрозуміло, про які саме акції протесту і масові заходи йдеться, оскільки вони не конкретизовані за темою і місцем проведення.

У законі не зазначено, за які саме дії і правопорушення особи повинні бути звільнені від відповідальності.

У такому випадку існує загроза того, що від відповідальності може бути звільнена особа, яка хоч і була учасником відповідного протесту або масового заходу, але вчинила інший тяжкий злочин, коментує Чорнобук.

Крім того, за його словами, закон не дає відповіді на питання про види юридичної відповідальності, від яких згадані особи повинні бути звільнені.

Чорнобук також підкреслив, що положення закону про заборону відкриття нових кримінальних виробництв з приводу подій, визначених статтею 1 цього закону, не узгоджуються з нормами Кримінального процесуального кодексу України.

За його словами, з урахуванням цих нюансів Верховна Рада має повернутися до розгляду питання щодо внесення до цього закону відповідних техніко-юридичних змін.

Вони повинні забезпечити ефективну реалізацію його положень на практиці і узгодженість з чинними законодавчими актами, переконаний голова Апеляційного суду Криму.

Як відомо, 19 грудня Верховна Рада проголосувала за звільнення від кримінального переслідування учасників масових акцій. Проект звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону.

Віктор Янукович підписав закон 23 грудня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування