Правозахисник: Майдан означає, що режим заважає розвитку країни

Вівторок, 24 грудня 2013, 13:48

Майдан – це симптом того, що нинішній політико-економічний режим вичерпав свій потенціал і заважає розвитку країни.

Таку думку висловив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирєв в інтерв’ю, текст якого наводить сайт цієї організації.  

"У якомусь сенсі ми можемо розглядати Майдан як загальноукраїнський правозахисний форум. Адже люди, по суті, вийшли на захист свободи і свого громадянської гідності, свого конституційного права на участь в управлінні державними справами; вийшли з протестом проти кланово-олігархічної форми державного устрою", - зазначає він.

"Майдан – це симптом і знак того, що такий політико-економічний режим  вичерпав модернізаційний потенціал і заважає розвитку країни", - заявив Козирєв.

"Сьогодні цей режим існує у вигляді неофеодальної ієрархічної системи, тому він і перетворив всю правоохоронну і судову систему в свою сервісну службу, і захищає не права громадян, а привілеї можновладців", - вважає правозахисник.

За його словами, "фактично правові інститути держави лише імітують демократичну систему і деградують, а органи влади і народ опинилися в ситуації соціального та політичного конфлікту".

"Суспільство в умовах цього конфлікту зіткнулося з питанням фундаментального масштабу – про право держави на насильство, про умови і межі цього насильства. Суспільство вимагає порядку, заснованого на праві, якому властивий імператив справедливості та гуманізму", - зазначає Козирєв.

"Влада ж, якщо розглядати її узагальнено як суб’єкт управління, ментально застрягла в першій половині ХХ століття і розуміє право як волю пануючого класу, використовуючи її в якості інструменту насильства", - вважає він.

За словами представника Української Гельсінської спілки, "кров, пролита на Майдані 30 листопада, стала історичною червоною рискою, що позначила межу між минулим і майбутнім українського суспільства".

"Майдан відмовляє в легітимності владі, яка на словах піклується про соціальне благополуччя громадян, а на ділі їх зневажає, обманює, експлуатує і б’є міліцейськими кийками", - констатує Козирєв.

"Майдан говорить "ні" такій державі, в якій для захисту свого права треба купувати не тільки послуги адвоката, а й судді. Державі, в якій більша половина молоді не бачить можливості для творчої самореалізації і мріє назавжди виїхати з країни. Державі, в якій трудові відносини – сучасна система рабства...", - заявляє правозахисник. 

Козирєв вважає, що вихід із кризи – в інституалізації Майдану.

"Люди втомлюються від довгого протистояння, і заява про створення народної громадської організації "Майдан" дає можливість перевести фізичне протистояння на площі в режим позитивного протистояння організованих інститутів громадянського суспільства персоналістській системі влади, яка склалася та яку ототожнює президент Янукович", - зазначив він. 

Козирєв додав, що не можна забувати і про "майдани", організовані на підтримку президента Януковича, бо людей, які згодні заплющити очі на "корумпований режим", теж багато. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News